Skip to main content

Novinarska mreža: Finansijsko iscrpljivanje neposlušnih medija u regionu

Građani 20. maj 2017.
2 min čitanja

Novinarska mreža, koja okuplja novinare sa postjugoslovenskih prostora, upozorila je danas javnost i međunarodnu zajednicu da vlasti u regionu finansijski iscrpljuju “nepodobne” medije kako bi im otežali ili u potpunosti onemogućili rad.

“U tom kontekstu, zabrinjava najnovija odluka Apelacionog suda u Beogradu protiv portala Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine kojom im je naloženo da plate 300.000 dinara po privatnoj tužbi. Kažnjeni su zbog informacije koja je prenesena iz drugog medija, uz navođenje izvora, a sudu su predstavljeni svi potrebni dokazi da su informacije naknadno proverene, a Viši sud je prethodno odbacio istu tužbu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Podseća se da je presuda doneta u istom periodu u kojem je rukovodstvo NDNV-a bilo izloženo seriji pretnji smrću, prozivki i uvreda koje su upućivane od predstavnika vlasti i režimskih medija. “Zbog toga izražavamo zabrinutost da bi presuda mogla biti deo širih pritisaka na NDNV”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su na sličan način iscrpljivani mediji i u drugim postjugoslovenskim republikama, što je dovelo u nekim slučajevima do njihovog gašenja ili do promene načina rada.

“Ukazujemo na to da medije koji nisu pod njihovom kontrolom, vlast disciplinuje ne samo kroz pravosuđe i razne vrste javne presije, već i čestim slanjem inspekcijskih službi i pritiskom na oglašivače. Obrnuto – bliske medije nagrađuje milionima evra iz državnih i paradržavnih fondova”, piše u saopštenju.

Podseća se da su na pogoršano stanje sa medijskim slobodama u postjugoslovenskim zemljama upozorile su poslednjih meseci vodeće organizacije koje prate slobodu medija, poput Reportera bez granica, Fridom hausa, kao ali i Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope.

Pismo su potpisali Eldin Hadžović, Goran Borković, Olivera Slavnić, Una Hajdari, Biljana Žikić, Aleksandar Manasiev, Iva Martinović, Jerko Bakotin, Saša Ćirić, Aleksandar Trifunović, Anamari Repić, Danka Derifaj, Ilir Gaši, Boris Pavelić, Elvir Padalović, Petar Vidov, Branka Dragović Savić, Ivor Fuka Borjan Jovanovski, Sanja Kljajić, Boris Pavelić, Miodrag Sovilj, Nidžara Ahmetašević, Ladislav Tomičić, Žarka Radoja, Ana Benačić.

(Autonomija)