Skip to main content

Novinari VOICE-a sutra razgovoraju o zagađenju sa građanima Perleza

Lokalne samouprave 20. okt 2021.
< 1 min čitanja

Novinari Vojvođansko istraživačko-analitičkog centra (VOICE) organizovaće sutra u Perlezu pokraj Zrenjanina razgovor sa gradjanima povodom rada sporne kineske fabrike za preradu plastičnog otpada Feitiansuye.

VOICE je početkom aprila prvi izvestio o pompezno najavljivanoj kineskoj investiciji od pola miliona evra koja je umesto posla za stotinu radnika postala izvor zagađenog vazduha od kojeg meštani ne mogu da dišu.

Novinari VOICE-a tada su utvrdili i da se iz pogona kineske fabrike otpadne vode upuštaju direktno u kanal koji bi trebalo da služi za navodnjavanje perleskih njiva i povezan je izvorištem vode kojom se snadbeva celo selo.

Nakon pisanja VOICE-a fabrika je privremeno zatvorena, ali je ubrzo ponovo proradila zbog čega su meštani Perleza početkom juna organizovali veliki protest. VOICE je i tada izveštavao sa lica mesta.

S obzirom na to da su tekstovi VOICE-a o perleskoj fabrici izazvali veliki pažnju čitalaca, redakcija je odlučila da se oni vrate na mesto “zločina” i otvoreno porazgovaraju sa meštanima Perleza.

Darko Šper, Svetlana Paramentić i Aleksandar Bugarin pakuju sutra svoje olovke, diktafone i kamere pred put za Perlez, varoš nad kojom se nadvio crni oblak industrijskog zagađenja.

Oni će preneti svoje utiske sa terena, a od Perležana očekuju da sa njima podele svoje priče na tribini koja će biti održana 21. oktobra u 18 sati u prostorijama Mesne zajednice Perlez.

(Autonomija)