Skip to main content

Novi val protesta u Iranu

Planeta 17. феб 2023.
< 1 min čitanja

Akti građanske neposlušnosti se nastavljaju

Protestima u brojnim gradovima širom Irana u kojima su demonstranti pozivali na rušenje Islamske Republike, obilježeno je 40 dana od pogubljenja dva demonstranta.

Mohammad Mehdi Karami i Seyyed Mohammad Hosseini obješeni su 8. januara. Druga dva demonstranta pogubljena su u decembru.

Protesti koji su zahvatili Iran počeli su prošlog septembra nakon što je u pritvoru umrla Mahsa Amini, privedena zbog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Iako se činilo da su se protesti smanjili posljednjih sedmica, vjerovatno zbog pogubljenja ili brutalnog suzbijanja, akti građanske neposlušnosti se nastavljaju.

U međuvremenu, vlasti nisu odustale od politike obaveznog nošenja hidžaba. Mediji u Iranu su posljednjih sedmica pisali o zatvaranju nekoliko kompanija, restorana i kafića zbog nepoštivanja pravila o hidžaba, a iranski zvaničnici su pozvali sindikate na strožiju primjenu propisa o hidžabu.

Studentice koje su bile nepropisno pokrivene prošlog mjeseca su upozorene da će im biti zabranjen ulazak na Univerzitet u Teheranu, dok su lokalni mediji izvijestili da je oko 50 studenata bilo spriječeno da uđe na Univerzitet Urmia zbog kršenja pravila o hidžabu.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je više od 500 demonstranata ubijeno od septembra, uključujući 71 maloljetnika. Skoro 20.000 osoba je privedeno. Iz pravosuđa kažu da su najmanje četiri osobe obješene.

(RSE/Reuters,a rhivska foto: Beta)