Skip to main content

Novi Sad: Aktivisti ostavili posečena debla sa Šodroša ispred institucija

Vojvodina 26. мар 2023.
2 min čitanja

"Nećemo odustati od utvrđivanja odgovornosti institucija i pojedinaca"

Aktivisti građanskog pokreta Bravo i Šodroš sarvajver kampa (Survivor) iz Novog Sada danas su ispred nekoliko institucija u tom  gradu ostavili posečena debla sa Šodroša, obojena crvenom bojom i uz fotografije ljudi iz tih institucija, za koje kažu da su odgovorni za seču.

Kako su objasnili, to je prva aktivnost u okviru kampanje “Tragovima zločina”.  

“Višestruko kršenje zakona, pravilnika i stručnih standarda doveli su do uništavanja šume na Šodrošu i Kameničkoj adi. Nećemo odustati od utvrđivanja odgovornosti institucija i pojedinaca čije je činjenje i nečinjenje dovelo do seče desetine stoletnih stabala zaštićenih vrsta crne i bele topole na prostoru Šodroša i Kameničke ade 22. i 24. marta”, kazali su iz pokreta Bravo.

Zajedno sa aktivistima Šodrš sarvajver kampa, oni su posečena debla ostavili ispred Gradske kuće, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Javnog preduzeća Urbanizam, Javnog preduzeća Vojvodinašume, Policijske uprave Novi Sad.  

Ocenili su da su interesi sadašnjih i budućih investitora i izvođača radova stavljeni ispred javnog interesa i dobrobiti građana Novod Sada.

Nekoliko aktivista uhapšeno je kada su se u petak suprotstavili policiji koja je obezbeđivala početak adova na seči stabala na trasi budućeg mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Nakon što su stabla posečena, aktivisti su kazali da su na 17 posečenih stabala bele topole pronađene duplje zaštićenih vrsta ptica, što su dokumentovali fotografijama.

Iz Javnog preduzeća Vojvodinašume potvrđeno da je planirana seča 140 stabala na tom području.

Šodroš sarvajver kampu je podignut u junu prošle godine, s ciljem da se onemoguće radovi na rukavcu Dunava, Šodrošu, koji je zelena oaza Novog Sada, u kojoj živi i veliki broj zaštićenih vrsta ptica.

(Autonomija, foto: Građanski pokret Bravo)