Skip to main content

Novi ‘non-pejper’ za Zapadni Balkan

Info 13. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Region izložen raznim uticajima sa strane, potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bebzednosnu politiku"

Ministrima Saveta ministara spoljnih poslova EU ponuđen je „non pejper“ za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka, saznaje N1.

Prema našim saznanjima, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokoj mestu prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je ovaj region izložen raznim uticajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku spoljnu i bebzednosnu politiku, kao i tešnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznajemo da se češće treba organizovati sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana trebalo da održavaju redovnije sastanke sa ambasadorima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše insistira je, kako saznajemo, pojačano prisustvo Evropske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što pre pridružile EU.

(N1, foto: Pixabay)