Skip to main content

Privedeni aktivisti pušteni iz policijske stanice nakon protesta

Info 23. okt 2022.
2 min čitanja

"U policijsku stanicu dolazile i učesnici protesta sa vidnim povredama, da prijave prekomernu upotrebu sile"

Trojica opozicionih aktivista, koji su privedeni danas tokom protesta na Šodrošu, rukavcu Dunava u Novom Sadu, pušteni su večeras iz policijske stanice.

Privedeni su bili Branislav Lakićević iz Demokratske stranke, David Ljuba iz Ne davimo Beograd, i Nikola Plećaš iz Narodne stranke.

Na današnjim protestima, na kojima je učestvovalo više od hiljadu ljudi, dolazilo je do koškanja i povremenih fizičkih obračuna izmedju gradjana i policije koja obezbedjuje ogradu oko gradilišta budućeg četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Ti okršaji su se odigravali duboko u šumi.

Građani su jednom policajcu oteli štit, a policija je jednu Novosađanku udarala štitom po glavi i telu i ona je završila u Urgentnom centru, gde joj je sanirana povreda.

Povređena građanka Milica Lekić kazala je da ju je policajac udarao štitom tokom pokušaja građana da probiju policijski kordon i sruše ogradu oko gradilišta.

Ona je navela da je dobila udarce po glavi i po telu, a ima i vidljivu povredu na licu.

Među povređenima je i Petar Đurić iz pokreta “Ćale, ovo je tebe”, koji je dobio udarac pendrekom u koleno, nakon čega je stao pred kordon i poručio policiji da treba da ih je sramota.

Među onima koje je policija odgurivala bio je i poslanik Ne davimo Beograd Đorđe Miketić.

Građani su uništili građevinsku tablu sa podacima o rokovima izgradnje novog mosta.

Protest u Novom Sadu, koji je trajao gotovo četiri sata, večeras je završen blokadom prometne raskrsnice, uz zahtev da budu pušteni privedeni aktivisti.

Koalicija inicijativa gradjana “Ekološki front Novi Sad” objasnila je ranije da je protest “Oslobodimo Novi Sad” održan simbolično na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Aktivisti se protive izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu, jer tvrde da će zbog gradilišta biti uništena priroda oko reke.

Mašina za deminiranje terena za buduće gradilište od petka radi na Kameničkoj adi, koja se nalazi preko puta Šodroša, a u subotu su i na Šodroš stigle gradjevinske mašine.

Tokom prošlonedeljnih protesta gradjana na Šodrošu bilo je privedeno oko 15 građanskih i opozicionih stranačkih aktivista, protiv kojih su podnete prekršajne i dve krivične prijave, zbog navodnog napada na službeno lice u obavljanju dužnosti.

(Beta)