Skip to main content

Novaković (DS): Interesne grupe unutar SNS-a potpuno razorile zdravstveni sistem

Info 07. дец 2021.
2 min čitanja

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković ocenio je danas da su interesne grupe unutar Srpske napredne stranke “potpuno privatizovale i razorile” zdravstveni sistem u Vojvodini i da je poslednji sukob u vezi sa smenom direktorice Kliničkog centra Vojvodine (KCV) to “samo ogolio” pred javnošću.

Novaković je u saopštenju za javnost naveo da je odluka Skupštine Vojvodine kojom je Pokrajinskoj vladi oduzeto pravo da imenuje direktora KCV-a protivna i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ona je doneta s ciljem da se predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i resornom pokrajinskom sekretaru onemogući da “kadriraju” u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Vojvodini.

“Po svemu dosad poznatom, reč je o pokušaju rivalske grupe u vladajućoj stranci da zaštiti svoje ljude i interese u zdravstvenoj instituciji koju potresa skandal sa ilegalnom kovid-bolnicom unutar Infektivne klinike”, naveo je Novaković.

“Video sam da je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i sam izjavio kako je skupštinska odluka protivzakonita i protivstatutarna, ali nisam video da je imenovao one koji su krivi za takvu odluku. On verovatno ima svoje razloge zbog kojih se ne usuđuje da upre prstom u krivce, ali treba da zna da na taj način i sam postaje saučesnik u skandalu”, poručio je Novaković.

Dodao je da “borbu za premoć i dominaciju unutar režima” i u ovom slučaju plaćaju sami građani, svojim novcem i zdravljem.

Igor Mirović je juče optužio Skupštinu Vojvodine da je na sednici održanoj 30. novembra ove godine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku kojom su preuzeta osnivačka prava nad KCV-om.

“Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu KCV-a da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima“, naveo je Mirović u saopštenju za javnost.

On je time potvrdio pisanje pojedinih medija da je u posebno opremljenom delu Klinike za infektivne bolesti neko omogućio lečenje pojedinim pacijentima, iako se od novembra svi pacijenti oboleli od kovida leče isključivo u novoj kovid bolnici na Mišeluku kraj Novog Sada.

Najavio je da će od Skupštine Vojvodine zatražiti povlačenje te odluke.

Nakon izbijanja ove afere u medijima se spekulisalo da je Igor Mirović podneo ostakvu na mesto pokrajinskog premijera, što je on istog dana demantovao.

Mediji su naveli da je u pitanju sukob sve struje unutar Srpske napredne stranke, jedne koju predvodi Mirović i druge koju predvodi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Portal 021 je sinoć objavio, pozivajući se na nezvanične informacije, da će dosadašnji upravnik Urgentnog centra KCV-a Dragan Nikolić biti na čelu Kliničkog centra Vojvodine, nakon što je dosadašnja v. d. direktorka Edita Stokić podnela ostavku.

(Autonomija)