Skip to main content

Nova: Ugovor Ambasade Srbije za lobiranje u SAD, cena – 600.000 dolara godišnje

Info 31. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Kako se navodi u dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, firma BGR će raditi sa predstavnikom srpske ambasade i omogućiti usluge PR i kontakte sa Vladom, tako što će obezbediti komunikaciju sa relevatnim zvaničnicima, onima koji donose odluke i medijima u Americi"

Svega devet dana od potpisivanja ugovora sa lobističkom kućom „KARV komunikejšn“, srpski ambasador Marko Đurić potpisao je ugovor sa još jednim lobistom – firmom „BGR Gavrment Afers“ (BGR Government Affairs, LLC). Kako se navodi u ugovoru, Srbija će ovu firmu platiti najmanje 600.000 dolara za godinu dana, ne računajući dodatne troškove.

Marko Đurić je i ovog lobistu iz Vašingtona angažovao u ime Vlade Srbije. Kako se navodi u dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, firma BGR će raditi sa predstavnikom srpske ambasade i omogućiti usluge PR i kontakte sa Vladom, tako što će obezbediti komunikaciju sa relevatnim zvaničnicima, onima koji donose odluke i medijima u Americi.

„Priroda i način izvršenja ugovora će uključivati i strateško vođenje i savetovanje i odnose s javnošću u SAD. Ovo može uključivati relevantan kontakt sa službenicima američke vlade, nevladinim organizacijama i medijima u SAD. Pored toga, može uključiti širenje informativnog materijala“, piše u ugovoru, prenosi Nova.rs.

U ime BGR ugovor je potpisao Robert Vud, predsednik i glavni izvršni direktor, a u ime Ambasade Marko Đurić.

„Svi resursi naše firme biće vam na raspolaganju dok budemo obavljali ovaj posao. Međutim, mi obično imenujemo tim profesionalaca. Ovaj tim će predvoditi Maja Sajden, a u njemu će biti i Lester Manson i Džefri Birnbaum“, navodi se u dokumentu.

Navedeno je i da će BGR za ove usluge biti plaćen 50.000 dolara mesečno, odnosno 600.000 dolara godišnje, počev od 20. jula 2023. Klijent, odnosno srpska ambasada, se slaže da se ova naknada plaća unapred, u tromesečnim ratama.

U ugovoru piše da će toj lobističkoj firmi biti plaćani i dodatni troškovi, poput prevoza i obroka. Opširnije čitajte na Nova.rs.

(N1, foto: Pixabay)