Skip to main content

Nova.rs: Srbijagas se u 2022. zadužio 2,5 milijarde evra, Bajatović mesečno zarađuje 33.000 evra

Info 05. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Jedini razlog zašto nije u minusu je što njegove dugove preuzima država, odnosno svi poreski obveznici"

Preduzeće Srbijagas je prijavilo dobit od 47 miliona evra u 2022. godini, a zadužilo se za 2,5 milijarde evra, ali jedini razlog zašto nije u minusu je što njegove dugove preuzima država, odnosno svi poreski obveznici, piše Nova.rs.

Portal navodi da vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Dušan Bajatović mesečno zarađuje na nekoliko funkcija koje obavlja 33.000 evra.

Kako je ocenio stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, postoje objektivni i subjektivni razlozi za veliku zaduženost Srbijagasa. Objektivni razlog je loš sistem naplate, a subjektivni – loše poslovanje, netransparentne javne nabavke i finansijski neisplativi projekti.

„Objektivni razlog za ovoliku zaduženost je to što je država ograničila cenu gasa koju ovo preduzeće može da naplaćuje svojim korisnicima. Cena nije adekvatna“, rekao je sagovornik Nove.rs.

Vlada Srbije je krajem marta uputila je Predlog zakona Skupštini, u kojem se traži garancija države za kredit Srbijagasa u iznosu od 225 miliona evra, plus kamata i ostali troškovi.

U februaru je usvojen zakon kojim je država dala garancije preduzeću za ukupno 105 miliona evra i 2,35 milijardi dinara, i kamate pride.

To znači da je država, samo u ovoj godini, garantovala za oko milijardu i 170 milona dugova koje je napravio Srbijagas.

„Dušan Bajatović, dok uporedo zadužuje ovo preduzeće, svakog meseca prima oko 33.880 evra. Podaci Agencije za sprečavanje korupcije pokazuju da Bajatović obavlja sedam funkcija istovremeno, a najveću platu prima upravo u Srbijagasu – 202.462 dinara mesečno“, navela je Nova.rs.

Taj funkcioner SPS-a je, kako je istaknuto, nesumnjivo najplaćeniji srpski političar, koji je tokom prethodnih 10 godina, samo od plata i nadoknada zaradio čak 2,9 miliona evra.

(Beta, foto: N1)