Skip to main content

Nordijski listovi u pismu Si Đinpingu osudili kršenje slobode medija

Planeta 01. jul 2021.
< 1 min čitanja

Četiri nordijska lista danas su uputila otvoreno pismo kineskom predsedniku Si Đinpingu u kojem osuđuju kršenje slobode medija u Hongkongu.

„Svet više ne može pasivno da gleda kako Kina postepeno ukida slobodu medija u Hongkongu„, navodi se u pismu koje su na naslovnim stranama objavili norveški list Aftenposten, švedski Dagens Niheter (Nyheter), danski Politiken i finski Helsingin Sanomat.

Njihovo pismo posebno se odnosi na hongkonški list Epl dejli (Apple Daily), koji je u junu bio prisiljen da se zatvori pošto mu je imovina zamrznuta prema Zakonu o nacionalnoj bezbednosti, a neki novinari uhapšeni.

„Poslednja nada, možda naivna nada, nažalost je umrla nakon što su besplatne novine Epl dejli prošle sedmice morale da se zatvore zbog vlasti koje zabranjuju slobodu izražavanja„, navodi se u pismu.

Urednici četiri nordijska lista izražavaju zabrinutost zbog „kriminalizovanja slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva“.

U pismu se poziva na jedinstvo kako bi se pokazalo da informacije cenzurisane u Hongkongu mogu da se objave drugde u svetu.

(Beta, AFP)