Skip to main content

Njujork preživeo uragan

Planeta 28. avg 2011.
2 min čitanja

Uragan Irena, koji je u nedelju ujutro pre dolaska do Njujorka oslabio do statusa tropske oluje, poplavio je deo „Velike jabuke“, a s obzirom na to da se putanja oluje promenila, grad nije osetio njen puni potencijal, no od posledica Irene ukupno je na američkoj istočnoj obali smrtno stradalo jedanaest osoba, a oko 3,6 miliona stanovnika ostalo je bez električne energije, prenosi Rojters.

„Mogu slobodno reći kako je najgore prošlo, posebno kada je reč o opasnosti za Njujork i Nju Džers“, rekla je u nedelju ujutro američka ministarka državne bezbednosti Janet Napolitano, dodavši kako su dobre pripreme uveliko smanjile mogućnost za veći broj ljudskih žrtava, ali je upozorila kako izlevanje reka duž istočne obale i dalje predstavlja opasnost.

Na radost stanovnika Njujorka, šteta je manja nego što su mnogi strahovali. „Nije tako strašno kako su najavljivali, ulice jesu poplavljene, ali je manje strašno nego što sam mislio“, rekao je jedan stanovnik Menhetna.

Zbog podizanja razine rijeke Hadson i Ist Rivera na Menhetnu, došlo je do poplava u nekim delovima Donjeg Menhetnna i Bruklina, a talasi visoki gotovo šest metara probili su brane na Long Biču.

Rojters prenosi kako Vol strit nije preterano pogođen posledicama oluje, kao ni zgrada Njujorške berze koja će u ponedeljak nastaviti s uobičajenim radnim danom.

Uprkos tome, nije sigurno hoće li mnogobrojni stanovnici Donjeg Menhetna i zaposleni koji tamo svakodnevno putuju iz okolnih delova na posao, uspeti stići na posao, s obzirom na to da još nije sigurno hoće li se javni prevoz osposobiti za promet u ponedeljak, nakon što je u subotu od podneva potpuno obustavljen.

Njujork je u nedelju tokom oluje izgledao kao grad duhova. Njujorčani su napustili ulice i sklonili se s puta retkom uraganu u svom gradu, tek petom otkako postoje meteorološki podaci.

Još uvek je obustavljen javni prevoz, prvi put u istoriji zbog nevremena, zatvorene su i svi gradski aerodromi, a njujorška luka je ispražnjena.

U subotu naveče svi restorani i barovi na Menhetnu bili su zatvoreni, sve predstave na Brodveju otkazane, nijednog turiste nije bilo na Tajms Skveru. Do subote kasno naveče američke vaduhoplovne kompanije otkazale su oko 10 hiljada letova. Poremećeni su i putni i željeznički promet, a na nekim delovima istočne obale i potpuno obustavljeni. Nuklearna elektrana Ojster Krik, smeštena svega nekoliko kilometara od obale u Nju Džersiju, obustavila je rad.

Materijalna šteta od uragana Irena mogla bi doseći svotu od više desetaka milijardi dolara, rekao je u intervjuu za NBC-jevu emisiju ‘Meet the Press’ guverner američke države Nju Džersi Kris Kristi.

„Materijalna šteta mogla bi doseći milijarde dolara ili čak više desetaka milijardi dolara“, rekao je Kristi. Uragan Irena, koji je u nedelju ujutro prešao u manju kategoriju tj. u tropsku oluju, pogodio je državu Nju Džersi izuzetno snažno. Kristi je takođe kazao da se šteta u priobalnom delu može početi procenjivati već u nedjelju poslepodne, no šteta u unutrašnjem delu države moći će se proceniti najranije u utorak, kada se reke povuku.

Prema istraživanju stručnjaka iz ureda 2Kinetic Analysis“ koji izrađuje informatičke modele o potencijalnim štetama što ih uzrokuju vremenske nepogode, šteta od Irene mogla bi iznositi između pet i 10 milijardi dolara. Najveću štetu u istoriji SAD-a izazvao je uragan Katrina koji je 2005. opustošio Nju Orliens i prouzrokovao štetu od oko 100 milijardi dolara.

(Rojters)