Skip to main content

Njemačka će stacionirati 4.000 vojnika u Litvaniji kako bi ojačala krilo NATO-a

Planeta 26. јун 2023.
< 1 min čitanja

Prva jasna izjava Njemačke o tom pitanju

Njemačka planira smjestiti dodatnih 4.000 vojnika u NATO saveznicu Litvaniju kako bi pomogla u osiguranju istočnog krila alijanse, izjavio je 26. juna njemački ministar odbrane Boris Pistorius.

„Njemačka je spremna trajno stacionirati veliku brigadu u Litvaniji“, rekao je Pistorius tokom posjete glavnom gradu Litvanije, Vilniusu.

Prema riječima njemačkog ministra odbrane, potrebno je izgraditi objekte za smještaj vojnika.

Litvanija je više puta pozivala Njemačku da smjesti borbene trupe u zemlju koja se graniči s ruskom enklavom Kalinjingradom.

Njemačka je u junu 2022. obećala da će imati punu brigadu spremnu za odbranu Litvanije u slučaju napada.

Međutim, Berlin se do sada opirao ideji uspostavljanja stalne baze u Litvaniji, insistirajući da bi trupe mogle biti brzo raspoređene iz svojih baza u Njemačkoj.

Trenutno se stotine njemačkih vojnika nalaze u Litvaniji u okviru NATO-a.

U slučaju povećanja tenzija, njemačka vlada je saopštila da bi velika brigada mogla biti prebačena u Litvaniju u roku od 10 dana.

Pistoriusova izjava u Litvaniji – gdje je u posjeti kako bi posmatrao vježbe NATO-a i sastao se sa zvaničnicima alijanse – prva je jasna izjava Njemačke o tom pitanju.

Njemačka je u Litvaniju poslala oko 300 tenkova i druge opreme, zajedno sa 1.000 vojnika za učešće u vježbama NATO-a, koje se održavaju po treći put.

(RSE, foto: Beta-AP)