Skip to main content

Nikola Lunić: Ruske farme trolova od sada i u Srbiji?

Info 13. јул 2022.
< 1 min čitanja

Izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić upozorio je danas da je potpuno nezapaženo prošla vest o osnivanju Informaciono-poslovnog centra Sankt Peterburga u Beogradu i ocenio da je to još jedan od pokušaja Rusije da destabilizuje region “agresivnim obaveštajnim i hibridnim delovanjem”.  

Lunić je na Tviteru napisao da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije pružilo javnosti detaljnije obrazloženje, a posebno odgovor na pitanje da li je tražen diplomatski status za osoblje tog Informaciono-poslovnog centra.

“Osim toga, javnost bi sasvim sigurno bila zainteresovana ko i zašto u ovom trenutku priprema sporazum sa Moskvom o informacionoj (sajber) bezbednosti. S obzirom na čuvene trol farme u Sankt Peterburgu i nezvaničnog gospodara tog grada (Yevgeniy Viktorovich Prigozhin, kome su uvedene sankcije EU), da li nam treba pažnja svetske javnosti, diplomata i obaveštajnih krugova? Da li moramo da u ovom trenutku preuzimamo bespotrebne bezbednosne rizike koju nam nudi, a ponekad i nameće, Rusija pod plaštom bratstva i zabludom ljubavi?”, upitao je Lunić.  

(Autonomija)