Skip to main content

Niko nema pravo da privatizuje blokadu Zrenjanina

Lokalne samouprave 03. dec 2021.
2 min čitanja

“Niko nema pravo da privatizuje blokadu Zrenjanina”, stav je svih zainteresovanih strana koje bi da učestvuju u sutrašnjem protestu u Zrenjaninu.

Zrenjaninska akcija (ZRAK) organizuje protestnu vožnju. Polazak je sa parkinga kod Kristalne dvorane u 13.30h.

ZRAK aktivnosti koordinira u saradnji sa organizacijama Kreni-Promeni i Ekološki  ustanak.

“Toga dana nastavićemo našu borbu za pijaću vodu jer  #zrenjaninjezedan i dalje, ali takođe želimo da Srbija ima čist vazduh, vodu, zemlju i pravo na neotuđivost privatne svojine”, poručuju u saopštenju poslatom medijima.

Iz ZRAK-a napominju da se solidarišu sa građanima Smedereva, Bora, Loznice, doline Jadra i cele Srbije.

U vezi sa samim protestom naglašavaju da su protiv bilo kakve nasilne aktivnosti ili maltretinja sugrađana.

„Iako smo svi opravdano besni, moramo ostati dostojanstveni, ponosni i mudri. Želimo da poručimo i da su protesti za sve ljude, bili oni levičari, desničari, manje ili više društveno odgovorni, volonteri ili plaćenici. Niko nema pravo da privatizuje pravo na borbu oko svakog lokalnog problema, uz obaveznu delegitimaciju drugih”, piše u saopštenju.

Ponavljaju da su javno privatna partnerstva u snabdevanju vodom neprihvatljiva, i da će nastaviti sa aktivnostima koje se odnose na stavljanje van snage izmena Zakona o komunalnim delatnostima iz 2018. godine.

“U svemu ovome nećemo biti sami, ta izmena zakona važi na terioriji cele Republike i podršku o toj inicijativi imamo iz cele zemlje. Radićemo na tome da se što više građana upozna sa mogućim dalekosežnim katastrofalnim posledicama po svaki grad kome vodosnabdevanje padne u privatne ruke. Mi, Zrenjaninci, znamo kako to izgleda, zato ćemo se i boriti da se to ne dogodi više nikome”, poručuju iz ZRAK-a.

Građanski preokret takođe je u saradnji sa istim organizacijama na društvenim mrežama najavio je blokadu kod fabrike “Linglong” u 14h.

Umesto da se gleda kako mobilisati davno uspavan grad, od sinoć je na društvenim mrežama virtuelni gerilski rat.

Ko je prvi i pravi i/ili ko je veći i važniji: dopisivanja, botovski rovovi.  Sasvim je jasno zašto Zrenjaninski SNS nema šta da brine. “Tri v” kao opis situacije: ni vode, ni vazduha, uskoro kao Vijetnamci.

Uopšte nije čudno što je Zrenjanin tu gde jeste. 

I.Gordić (Autonomija)