Skip to main content

Nikitin: Srbija proteruje rusku državljanku jer je potpisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini

Info 04. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Ovo je možda najšokantniji od svih dosadašnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji"

Ruskoj državljanki Eleni Koposovoj policija je naredila da napusti Srbiju, saopštio je ruski antiratni aktivista Pjotr Nikitin.

On je naveo da je Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbiji, a u avgustu 2023. podnela zahtev za stalno nastanjenje, primila rešenje policije kojim se, ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju.

Razlog za to je, tvrdi Nikitin, procena Bezbednosno informativne agencije (BIA) da Elena, koja je inače književni prevodilac, predstavlja „neprihvatljiv bezbednosni rizik“.

„Prema Zakonu o strancima, neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Srbiju i pravni poredak“, naveo je Nikitin.

Koposova je, prema navodima Nikitina, 5. marta 2022. godine, zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji, javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji je održan u Beogradu 6. marta, a osim toga, nikada se nije bavila aktivizmom ili politikom.

„Ovo je možda najšokantniji od svih dosadašnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji koji može da ima tragične posledice po jednu sasvim običnu porodicu, jedino zato što se čovek jednom usudio da se javno izjasni da je protiv bombardovanja mirnih gradova i ubistva ljudi“, ocenio je Nikitin.

Dodao je da će se Koposova žaliti na tu odluku.

(FoNet/foto: N1)