Skip to main content

Nikitin: Na koji način naše ‘ne’ ratu Ukrajini ugrožava bezbednost Srbije?

Info 30. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Prekinuti progon ruskih državljana koji se zalažu za mir i protiv politike predsednika Rusije Vladimira Putina"

Mi kažemo ne ratu u Ukrajini i tražimo slobodu za Rusiju, a zanima nas na koji način to ugrožava bezbednost Srbije, upitao je danas na protestu predsednik Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin i ukazao na Ustav, koji strancima garantuje boravak u Srbiji bez diskriminacije i bez obzira na političko opredeljenje.

Prema njegovim rečima, Srbija se jasno distancirala od ratnih dešavanja u Ukrajini, pa nije najjasnije zašto Bezbednosno informativna agencija (BIA) radi na tome da dokaže da su Rusi koji se zalažu protiv rata nepoželjni u Srbiji.

Nakon govora, Nikitin je pročitao peticiju u kojoj se poziva predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić da prekinu progon ruskih državljana koji se zalažu za mir i protiv politike predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na protestu na Trgu Republike u Beogradu okupilo se oko 100 ljudi, koji su držali transparente sa pitanjima na koji način oni koji se zalažu za mir mogu da ugroze bezbednost Srbije. Protest je podržala i predstavnica organizacije Žene u crnom Staša Zajević.

Sredinom jula ove godine ruskom antiratnom aktivisti Nikitinu granična policija je na aerodromu „Nikola Tesla“ odbila ulazak u Srbiju, a kao razlog zabrane navedena je „zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca, odnosno zabrana ulaska u Srbiju“.

Nakon toga je 25. jula još jednom antiratnom aktivisti poreklom iz Rusije Vladimiru Volohonskom odbijen produžetak privremenog boravka u Srbiji, pod obrazloženjem da je procena BIA da predstavlja opastnost za bezbednost Srbije.

(FoNet, foto: N1)