Skip to main content

Nicolas Sarkozy zvanično pod istragom

Planeta 20. apr 2013.
< 1 min čitanja

Protiv bivšeg predsednika Francuske Nicolasa Sarkozyja pokrenuta je formalna istraga zbog optužbi da je od bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija dobio novac za predizbornu kampanju 2007. godine, potvrdili su izvori iz pravosuđa.

Sarkozy je prošlog mjeseca već optužen da je iskoristio osobu onesposobljenu bolešću, u slučaju koji se zasniva na optužbama da je prihvatio koverte sa novcem od najbogatije Francuskinje Liliane Bettencourt, prenosi AFP.

On oštro demantuje optužbe i pokrenuće tužbu protiv informativnog sajta „Mediapart“ zbog optužbi da je primio novac od Gaddafija.

Biznismen umiješan u niz skandala

„Mediapart“ je u aprilu prošle godine objavio da je Gaddafijev režim Sakrozyju dao 50 miliona eura pred predsjedničke izbore 2007. godine na kojima je pobijedio.

Ziad Takieddine, francusko-libanski biznismen koji je umješan u niz skandala oko finansiranja političara u Francuskoj, takođe je u više navrata tvrdio da ima dokaz da su Libijci finansirali Sarkozyja, ali nije htio javno da objavi taj dokaz.

Gaddafijev režim je zbačen, a on je ubijen 2011. godine poslije pobune podržane intervencijom NATO-a, čiji je Sarkozy bio glavni organizator.

(Al Jazeera)