Skip to main content

Nezavisnost: Država hitno da reaguje na užasne pretnje novinarima i listu Danas

Info 07. nov 2022.
< 1 min čitanja

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost zatražio je danas od države da urgentno reaguje na jezive pretnje novinarima i redakciji lista Danas i pozvao svet rada u Srbiji da se solidariše sa profesionalnim medijskim radnicima i stane u odbranu nihovog prava da svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.

“Ukoliko ne odbranimo pravo na dostojanstven rad novinara, to pravo neće imati ni jedna druga profesija, ni jedan građanin. Ukoliko dozvolimo da fašističke metode pretnji i zastrašivanja ugroze naša osnovna ljudska prava, među kojima je i pravo na rad, više niko neće biti bezbedan“, navodi se u saopštenju sindikata.

Upozorili su da je državni aparat koji svi finanasiramo iz našeg rada dužan da sprovodi zakone i štiti prava svih građana ove zemlje.

“Ne može država da se povlači pred onima koji otvoreno prete nasiljem i prepušta im da preuzimaju zakon u svoje ruke. Pretnje redakciji lista Danas i novinarima da će doživeti istu sudbinu kao redakcija francuskog satiričnog lista Šarli Ebdo, čije su novinare i zaposlene u napadu na redakciju 2015. godine pobili islamski fundamentalist, nije i ne sme biti ‘samo jedna u nizu pretnji…’ na koje država ćuti. Ovo je alarm da se ne prepustimo opštem nasilju i zakonu rulje“, navodi se u saopštenju.

GS KUM Nezavisnost izrazio je apolsutnu podršku redakciji lista Danas i novinarima, među kojima ima i njihovih članova. Pozvali su i članstvo iz svih profesija, kao i sve sindikalce u zemlji, da se solidarišu i podrže novinare koji su targetirani, jer time štite i svoja prava i slobode.

(Autonomija, Foto: Beta)