Skip to main content

Nestašica vode ugrožava Gazu

Planeta 09. jul 2013.
2 min čitanja

Zbog krize u Egiptu, već danima je zatvoren prijelaz Rafah između ove države i palestinske Gaze za koji egipatske vlasti tvrde da će biti otvoren u srijedu.

U Gazi, inače, vlada nestašica svega, a po novome i vode. Ujedinjeni narodi upozoravaju da je jedini podzemni izvor zagađen otpadom iz kanalizacije i slanom vodom.

Stanovnici Gaze uglavnom se snabdijevaju vodom za piće tako što kamioni dopremaju vodu koja se prebacuje u spremnike u gotovo svakom domaćinstvu.

Prosječna porodica na vodu troši blizu osam eura sedmično, odnosno trećinu prihoda.

„Naša voda je previše zagađena, njom ne možemo ni prati ruke. Moja majka je njom prala noge i sada ima težak osip. Ne možemo je koristiti za kupanje, niti pranje rublja“, kaže Fawaz al-Hessi, stanovnik ovog palestinskog grada.

Čista voda dolazi iz privatnog postrojenja za desalinaciju koje crpi vodu iz sve oskudnijeg podzemnog izvora.

Sam izvor je u lošem stanju, u njega ulazi morska voda, te, svakodnevno, 90.000 kubnih metara kanalizacijskog otpada. To vodu iz česme čini neupotrebljivom za piće.

Opasnost za zdravlje

Monther Shoblak direktor je Vodovoda. Prema izvještaju UN-a, podzemnom izvoru će do 2016. biti nanesena nepopravljiva šteta ako se korištenje ne smanji.

„Tokom prethodne decenije, poduzimali smo samo hitne mjere. Nije pronađeno održivo rješenje problema snabdijevanja Gaze vodom. Ranije smo upozoravali na ono što je spomenuto i u izvještaju, da se, zbog nedostatka vode, od 2016. u Gazi neće moći živjeti“, navodi Shoblak.

Novinar Simon McGregor-Wood, koji je boravio u Gazi, ističe kako će potražnja samo rasti.

„Iz UN-a procjenjuju da će u Gazi do 2020. živjeti više od dva miliona ljudi. Zato je potreban veliki investicioni program kako bi se riješio problem kanalizacije, te nova postrojenja za desalinaciju kako bi Gaza iskoristila nešto čega ima na pretek, a to je morska voda“, dodaje.

Za to su potrebni novac i oprema, ali zbog izraelske blokade i redovnog zatvaranja granice sa Egiptom, nestašice su postale dio svakodnevice.

U međuvremenu, nestašica vode predstavlja veliku opasnost za zdravlje stanovnika Gaze. Uz sve probleme s kojima se suočavaju, osigurati dovoljno vode, osnovne potrepštine za život, postaje najviši prioritet.

(Al Jazeera)