Skip to main content

Nemački mediji: Fudbalski stadioni na Balkanu bili legla nacionalizma devedesetih i to su do danas ostali

Planeta 23. јун 2024.
2 min čitanja

"Evropsko prvenstvo je bina za radikale i rasiste"

Mediji na nemačkom više se bave skandalima, ispadima i tužakanjima kad igraju Srbija, Albanija i Hrvatska, nego fudbalskim nastupima ovih reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu predstavlja i binu za desničarske ekstremiste i provokatore, piše Zidojče cajtung, posebno se osvrćući na primere balkanskih država koje igraju na prvenstvu.

List podseća da je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović čak pripretio povlačenjem sa turnira ako se ne reaguje na antisrpske povike sa tribina tokom utakmice Albanije i Hrvatske.

Šurbatović je pretnju nešto kasnije povukao, ali vest je odjeknula.

„Ono što se po svaku cenu mora uzeti ozbiljno“, piše Zidojče, „jeste uzrok njegovog besa: Tokom susreta Hrvatske i Albanije u Hamburgu su pristalice oba tima vikale ‘ubij, ubij, ubij Srbina’. Uefa vodi istragu, verovatno će uslediti novčane kazne – i neće biti prve.“

„Ono što pak ne treba uzeti previše ozbiljno su prateća smatranja Šurbatovića koji je rekao da su navijači iz Srbije na stadionima u principu ‘džentlmeni’ pa da onda i pristalice drugih reprezentacija to treba da budu“, piše minhenski list.

„Mali rezime: U Minhenu su srpski džentlmeni palili baklje, u Gelzenkirhenu i Minhenu su pokazivali zastave kojima se Kosovo smatra za deo Srbije. Ne treba zaboraviti ni skandiranje ‘Putin, Putin’ kao i pokliče za ratnog zločinca Ratka Mladića. Prema engleskim medijima, srpski navijači su ismevali engleske igrače majmunskim povicima. A delom su izazvali i oduzimanje akreditacije kosovskom reporteru Arljindu Sadikuu.“

Prema novinaru Zidojčea, sve zajedno to pokazuje kakve „nesavladive emocije“ isplivaju kad se na prvenstvo kvalifikuje više balkanskih nacija nego ikad.

„Hrvati i Albanci su takođe slavili ratne zločince, albanski igrač Mirljind Daku je navodno preko megafona vređao Makedonce. (…) Ne mogu se svi ovi incidenti objasniti samo preživljenim traumama“, piše list.

Evropsko prvenstvo je, dodaje se u članku, bina za radikale i rasiste koji su se u nacionalnim ligama svojim zemalja odavno povezali i putuju na utakmice. Kao primer se navode turski „Sivi vukovi“ koji su aktivni i oko fudbala.

„Dobro bi bilo da nemački organi malo bolje pogledaju i oslušnu kakvim se zastavama maše i šta se sve viče. Izazivanje mržnje i netrpeljivosti su kažnjivi“, zaključuje Zidojče cajtung.

Za drugi program javnog servisa ZDF je o istom sindromu govorio Vedran Džihić iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku.

„U celom regionu bivše Jugoslavije postoji veoma zatrovana komšijska koegzistencija“, rekao je on. Posledice krvavih ratova devedesetih „mnoge političke elite u celom regionu koriste da huškaju na druge“.

„To doprinosi atmosferi koja se gnezdi u svim delovima društva, tako da u svim državama imamo rašireni nacionalizam u kojem se vide samo sopstvene žrtve, a prećutkuju sopstveni zločini i štite zločinci“, dodao je Džihić.

Prema njegovom sudu, deo razloga leži u tome što je u poslednjih petnaestak godina zamro proces evropskih integracija i tim se pre nacionalizam vratio u mejnstrim.

„Fudbalski stadioni su maltene bili legla nacionalizma devedesetih godina i to su do danas ostali“, zaključuje Džihić.

(Dojče vele, foto: Pixabay)