Skip to main content

Nemački izaslanik: Situacija u Crnoj Gori vrlo opasna

Jugoslavija 19. јан 2023.
2 min čitanja

Specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, pozvao je sve političke aktere u Crnoj Gori da hitno izaberu sudije Ustavnog suda i da ostave po strani dnevnopolitičke interese, i ocenio da je situacija opasna i da se mnogo rizikuje.

Saslušanjem 26 kandidata za sudije Ustavnog suda da bi među njima odabrala i izabrala nedostajuće sudije, Skupština Crne Gore pokušava da odblokira rad tog suda. U toku je njen šesti pokušaj da izabere sudije.

Saracin je kazao da politička i ustavna kriza u Crnoj Gori predstavlja ozbiljnu pretnju za njeno priključenje Evropskoj uniji.

„Crna Gora je u vrlo ozbiljnoj političkoj i ustavnoj krizi, ali dobar je signal što svi politički akteri to i priznaju“, kazao je za TVCG Saracin i dodao da je sada veoma važno izabrati sudije Ustavnog suda i naći izlaz iz krize. „Videli smo da su procedure pokrenute, što je dobar znak, ali je i jasno da treba više efikasnosti“, ukazao je on.

Kako je kazao, bez funkcionalnog Ustavnog suda, pravosuđe Crne Gore ostaje paralisano i vladavina prava duboko oslabljena.

„Uvek se trudim da budem optimista, ali moram da kažem da je ovo vrlo opasna situacija i da se rizikuje mnogo. Ponoviću ono što je nedavno rekla slovenačka ministarka spoljnih poslova (Tanja Fajon): evropski put zemlje sada je na raskršću i svi moraju da pokažu ne samo da žele da budu na evropskom putu, već i da budu u stanju da partijske interese ostave po strani kako bi mi mogli ponovo da budemo optimisti u vezi s Crnom Goro“, rekao je Saracin.

Saracin je pozvao sve parlamentarne stranke da pokažu političku zrelost i dogovore se najkasnije do početka februara.

Ako ni do tada ne nađu zajednički jezik, kako je dodao, ulog je ogroman.

„Mi znamo da je Crna Gora sigurna u svoju evropsku perspektivu i Nemačka je želi u Evropskoj uniji. Sada ozbiljno rizikujete. Pokušajte to da rešite“, poručio je Saracin.

Nemački izaslanik se danas sastao sa predsednikom države Milom Đukanovićem, šeficom Skupštine Danijelom Đurović i s predstavnicima skupštinskog Ustavnog odbora i pojedinih političkih partija.

Ustavni sud Crne Gore od septembra prošle godine ima samo tri sudije od ukupno sedam, te zbog nedostatka kvoruma ne može da donosi odluke o ustavnim žalbama.

Bez konačne odluke Ustavnog suda o žalbama na izborni proces nije moguće konstituisati novu vlast posle izbora.

Zapadni partneri i EU već mesecima sugerišu crnogorskim političkim subjektima da moraju postići dogovor o deblokadi Ustavnog suda da bi se uspostavila institucionalna i politička stabilnost.

Da bi sudije bile izabrane, za njih treba, posle saslušanja u Odboru, da glasa dvotrećinska parlamentarna većina, odnosno da kandidata u prvom krugu podrži 54 poslanika od ukupno 81.

To znači da, pored stranaka parlamentarne većine koje imaju 41 poslanika, kandidata treba da podrži još i 13 poslanika opozicije.

Pet prethodnih ciklusa izbora sudija je propalo zbog izostanka političkog dogovora partija skupštinske većine i opozicije.

(Beta, Foto: gov.me)