Skip to main content

Nemačke partije potpisale koalicioni sporazum za novu vladu

Planeta 07. dec 2021.
< 1 min čitanja

Partije u novoj nemačkoj koalicionoj vladi potpisale su danas sporazum za svoju, kako je nazivaju, progresivnu vladu dan pre nego što Olaf Šolc treba da preuzme dužnost kancelara od dugogodišnje liderke Angele Merke.

Sporazum usaglašen prošlog meseca između Šolcovih Socijaldemokrata levog centra, ekologa Zelenih i protržišne Slobodne demokratske stranke dobio je snažnu podršku poslednjih dana od članova te tri partije. Time je otvoren put da Šolc bude izabran sutra u parlamentu, gde koalicija ima solidnu većinu.

Koalicioni sporazum na 177 strana ima za glavnu temu ubrzanje napretka, što su vođe nove vlade naglašavale na ceremoniji potpisivanja u berlinskom muzeju Futurium.

Glavni prioritet nove vlade su napori za suzbijanje klimatskih promena, posebno za Zelene. Drugi prioriteti uključuju modernizaciju najveće evropske privrede i uvođenje liberalnijih socijalnih politika.

Iznad svega prvi zadatak vlade je spustiti gotovo rekordnu stopu infekcija koronavirusom.

„Rekli smo da hoćemo da krenemo u veći napredak i od ove nedelje hoćemo da radimo na napretku. Nemamo iluzija, suočavamo se sa velikim izazovima“, rekao je Kristijan Lindner, budući ministar finansija i vođa Slobodnih demokrata.

Sporazum između tri partije koje nisu imale neke bitnije razlike pre septembarskih izbora postignut je relativno brzo, bar koliko javnost ima uvid, u neočekivanoj harmoniji.

„Ako dobra saradnja koja je delovala dok smo formirali vladu nastavi da deluje to će biti vrlo, vrlo dobro vreme za zadatke koji su ispred nas, rekao je Šolc.

On je priznao da će suočavanje sa pandemijom zahtevati svu njihovu snagu i energiju.

Merkel koja je bila kancelarka 16 godina nije se kandidovala za peti mandat. Njen unionistički blok desnog centra ide u opoziciju posle poraza na izborima.

(Beta-AP)