Skip to main content

Nemačka obeležila godišnjicu pada Berlinskog zida

Planeta 09. nov 2022.
< 1 min čitanja

Ljuljao se, ljuljao, i 9. novembra 1989. konačno pao

Nemačka je obeležila 33. godišnjicu od pada Berlinskog zida. Vlasti nekadašnje DDR su granice, uključujući kapije u zidu koji je delio glavni grad, otvorile 9. 11. 1989. posle meseci prebega stanovništva na zapad i protesta opozicije. Manje od godinu dana kasnije, Nemačka je ponovo bila ujedinjena.

Ljuljao se, ljuljao, i 9. novembra 1989. konačno pao – Berlinski zid je bio podele Nemačke, Evrope i sveta. Ceremoniji za godišnjicu u spomen-parku u Bernauer štrase prisustvovali su gradonačelnica Franciska Gifi (Franziska Giffey) savezna ministarka kulture Klaudija Rot (Claudia Roth) i drugi političari.

Bilo je tu i oko 200 školaraca iz Nemačke, Francuske i Norveške, koji su položili ruže oko namerno sačuvanih ostataka zida.

Nastupio je i disidentski hor iz Belorusije Volni, osnovan pre dve godine u znak oprotesta protiv represije režima Aleksandra Lukašenka. Pevači su bili maskirani, da rodbinu kod kuće zaštite od progona.

Vlasti nekadašnje Istočne Nemačke su granicu, uključujući i ozidani deo u Berlinu, otvorile posle meseci masovnog prebega stanovništva i demonstracija.

Manje od godinu dana kasnije, Nemačka je bila ponovo ujedinjena.

Godišnjica pada Berlinskog zida podudara se sa dva druga važna događaja iz nemačke istorije: proglašenjem republike, odnosno ukidanjem monarhije iz 1918. i nacističkim divljanjem protiv Jevreja u Kristalnoj noći 1938.

Nešto pre obeležavanja pada Zida, predsednbik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) je rekao da pamćenje početka otvorenog progona Jevreja najvažniji zadatak Nemaca.

(dpa, foto: Joerg Carstensen/dpa)