Skip to main content

Nemačka ministarka podnela ostavku zbog optužbi da je plagirala doktorart

Planeta 19. maj 2021.
< 1 min čitanja

Savezna nemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej (SPD) podnela je ostavku zbog optužbi da je njena doktorska disertacija plagijat, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

U Saveznom ministarstvu za porodicu potvrdili su da je ministarka Gifej svoju odluku saopštila na jutrošnjoj sednici vlade. Ona je to obrazložila raspravom o njenoj doktorskoj disertaciji.

Sumnje da se kod njene doktorske disertacije radi o plagijatu pojavile su se u februaru 2019. U novembru prošle godine ona je saopštila da više neće nositi doktorsku titulu koju je dobila 2010. godine.

Očigledno je da Slobodni univerzitet u Berlinu (FU Berlin) namerava da Franciski Gifej oduzme doktorsku titulu, o čemu je već pisao nedeljnik Fokus, navodi DW.

Franciska Gifej (43) je od 2018. savezna ministarka za porodicu. Od novembra 2020. je predsednica Socijaldemokratske partije (SPD) u Berlinu i nosilac liste te stranke za gradonačelnicu Berlina. Izbori za gradski/pokrajinski parlament Berlina trebalo bi da se održe istovremeno sa saveznim izborima za Bundestag 26. septembra ove godine.

(Beta)