Skip to main content

Nemačka legalizovala kanabis – uz brojne uslove

Planeta 23. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Prema zakonu, punoletne osobe će smeti da nose do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu"

Nemačka je, posle višedecenijske rasprave, u petak legalizovala kontrolisanu upotrebu i uzgoj kanabisa. Žestoko osporavani zakon stupa na snagu 1. aprila i posle toga punoletni će, uz brojne uslove, legalno moći da koriste proizvode kanabisa.

Bundestag je zakon usvojio sa 407 glasova za, uz 226 protiv i četiri uzdržana.

Zakon 22. marta treba da izađe i pred Bundesrat, ali ne mora da bude odobrenje. Ipak, ako se dom pokrajina nemačkog parlamenta ne složi, može da sazove odbor za posredovanje sa Bundestagom i odloži primenu.

Žučna rasprava o legalizaciji kanabisa je buktala do poslednjeg trenutka.

Prema zakonu, punoletne osobe će smeti da nose do 25 grama kanabisa za ličnu upotrebu. U domu će smeti da gaje do tri stabljike marihuane i drže do 50 grama droge.

Pušenje marihuane neće biti dozvoljeno u javnom prostoru u vidokrugu škola i sportskih objekata – konkretno unutar 100 metara od ulaza.

Zakon dozvoljava i nekomercijalne „uzgojne zajednice“ sa najviše punoletnih članova sa prebivalištem u zemlji. Članovi smeju da uzgajaju kanabis i razmenjuju proizvod za ličnu upotrebu.

Najkasnije 18 meseci od stupanja legalizacije na snagu biće izvedena procena o njenom uticaju, pre svega na decu i mlade.

Ministar zdravstva Karl Lauterbah (Lauterbach) je bio glavni promoter legalizacije. Sadašnje stanje opisivao je kao „nikako prihvatljivo,“ ukazujući na rast broja konzumenata i snaženje crnog tržišta.

Svaki korak protiv crnog tržišta je važan za zaštitu mladih, govorio je zalažući se za regulaciju.

(DPA, foto: Pixabay)