Skip to main content

Nemačka godišnjicu Kristalne noći obeležila pod senkom antisemitizma

Planeta 09. нов 2023.
2 min čitanja

"Nacisti su u noći 9. novembra 1938. počeli pogrom Jevreja. Noć je zbog stakla razbijenih izloga jevrejskih radnji dobila ime Kristalna"

Nemačka je u četvrtak obeležila 85. godišnjicu Kristalne noći i početka nacističkog pogroma Jevreja. Događaj je obeležio rastući antisemitizam u Nemačkoj od napada Hamasa na Izrael nešto više od mesec dana ranije.

Na komemoraciji u jednoj berlinskoj sinagogi, kancelar Olaf Šolc (Scholz) je sugrađane pozvao da zaustave obeležavanje Jevreja koje traje vekovima, posebno i uprkos civilizacijskom slomu na Holokaustu.

„To je sramota. Razočaran sam i postiđen,“ rekao je Šolc u prisustvu predsednika Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj Jozefa Šustera (Josef Schuster).

Antisemitski ispadi su se naglo umnožili u Nemačkoj od početka izraelskih operacija u Gazi, odgovora nakon terorističkog napada Hamasa 7. oktobra.

Na pojedinim propalestinskim skupovima bilo je otvorenog propagiranja mržnje protiv Jevreja i poziva na uništenje Izraela. Brojni Jevreji u Nemačkoj navode da su uznemireni i uplašeni kada se otvorenoi identifikuju i traže snažniju zaštitu države.

Šolc je rekao da je svejedno odakle antisemitizam dolazi, je li politički ili religijski motivisan, sa desnice ili sa levice, iz Nemačke ili izvana. „Bilo kakav antisemitizam truje naše društvo, onako kako to sada čine islamističke demonstracije i protesti.“

„Nećemo trpeti antisemitizam, nigde,“ dodao je, zapretivši useljenicima da antijevrejskim ponašanjem rizikuju svoje pravo boravka u Nemačkoj.

Šuster je rekao da je užasnut iskazivanjem mržnje prema Jevrejima na demonstracijama protiv Izraela.

„Ko želi, može da shvati zašto teroristički napad na Izrael u jevrejskoj zajednici, pa i u nemačkoj, otvara duboke traume, strah i nesigurnost … a mora da zna šta osećamo kada se na kućama Jevreja ponovo pojave Davidove zvezde,“ rekao je.

Nacisti su u noći 9. novembra 1938. počeli pogrom Jevreja. Noć je zbog stakla razbijenih izloga jevrejskih radnji dobila ime Kristalna.

Prema podacima Nemačkog istorijskog muzeja, tih dana je u zemlji ubijeno više od 1.300 ljudi, više od 1.000 sinagoga je uništeno ili oštećeno, napadnuto je na hiljade prodavnica, a 30.000 Jevreja je odvedeno u koncentracione logore.

Mnogi građani su se u razbijanju pridružili pripadnicima Hitlerove SA, a vrlo malo ljudi se svemu suprotstavilo.

(DPA, foto: Beta-AP)