Skip to main content

Nekoliko Palestinaca ubijeno u raketnom napadu Izraela na Gazu

Planeta 10. мај 2021.
2 min čitanja

Dnevni list na hebrejskom jeziku Yedioth Ahronoth javlja da je Izraelsko ministarsko vijeće donijelo odluku o pokretanju velikih zračnih udara na Gazu.

Odobreni napadi bit će usmjereni na stanove vojnih komandanata, saopćila je izraelska vojska.

Izraelski mediji, osim toga, javljaju da je raspoređeno nekoliko proturaketnih baterija u okviru Željezne kupole na nekoliko lokacija u centralnom dijelu Izraela.

Izraelska vojska rekla je da je započela uzvratne zračne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, budući da je Hamas potvrdio da je jedan od njenih zapovjednika ubijen.

“Počeli smo, a ponavljam i započeli, napadati vojne ciljeve u Gazi”, rekao je glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus novinarima nakon što je Hamas ispalio raketnu salvu prema Izraelu, uključujući Jeruzalem.

Conricus je potvrdio da su izraelske snage gađale “vojnog operativca Hamasa”, dok su izvori Hamasa u Gazi potvrdili za AFP da je jedan od njegovih zapovjednika ubijen.

Hamas ispalio rakete na Izrael

Hamas je rekao da je ispalio rakete na Izrael, aktivirajući sirene upozorenja u Jerusalemu i blizu granice s Gazom, kao odgovor na ozljedu više od 300 Palestinaca nakon racije izraelske policije na kompleks džamije Al-Aksa.

Izrael je također izveo raketni napad na sjeveru Gaze, u kojem je najmanje devet Palestinaca ubijeno a nekoliko ih je ranjeno, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Među žrtvama je troje djece, rekao je jedan svjedok za Al Jazeeru.

Izraelska vojska još nije izdala saopćenje o napadu.

Hamas, skupina koja kontrolira pojas Gaze, dala je Izraelu ultimatum da odbaci svoje snage u Al-Aksi i drugoj jerusalemskoj točki do 18 sati. (1500 GMT).

Abu Obeida, glasnogovornik Hamasova vojnog krila, rekao je da je raketni napad odgovor na ono što je nazvao izraelskim “zločinima i agresijom” u Jerusalemu. “Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro razumjeti”, rekao je.

Zaprijetio je novim napadima ako Izrael ponovno napadne kompleks Al-Aksa ili izvrši deložaciju palestinskih porodica istočnom Jerusalemu.

(Al Jazeera)