Skip to main content

Ne davimo Beograd na Savetu Evropske partije zelenih pozvali na regionalnu saradnju

Info 04. јун 2022.
< 1 min čitanja

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd saopštili su da su na sastanku Saveta Evropske partije zelenih u Rigi pozvali na bližu regionalnu saradnju Zelenih partija regiona i održali seriju važnih sastanaka sa predstavnicima tih stranaka širom Evrope.

Tročlana delegacija pokreta u kojoj su Biljana Djordjević, Robert Kozma i Dobrica Veselinović sastala se sa generalnom sekretarom Zelene partije Nemačke Emili Buning sa kojom su razgovarali o načinima kako da se što više gradjana uključi u politički rad zelenih organizacija.

Kako je navedeno u saopštenju, sa evroposlanicom iz grupe Zelenih Gvendolin Delbos Kornfild, koja je i članica Delegacije Evropskog parlamenta za Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, bilo je reči o uslovima u kojima su održani izbori u Srbiji i činjenici da oni na republičkom nivou ni posle dva meseca nisu završeni.

Na posebnoj sesiji posvećenoj regionalnoj saradnji na Balkanu Biljana Djordjević istakla je da „zeleno-leve političke snage mogu u budućnosti preokrenuti proces autokratizacije regiona, ali da je potrebno da se EU reaktivira i u Srbiji i na Balkanu tako da se umesto podrške stabilokratama iskrenije otvori pitanje kvaliteta demokratije, odnosno ponovne demokratizacije“.

Predstavnik NDMBGD Dobrica Veselinović govorio je na panelu o uspostavljanju energetski efikasnih gradova na Zapadnom Balkanu.

„Neke od glavnih tema za saradnju u regionu su ulaganje u javni gradski prevoz, uspostava finansijskih instrumenata za energetsku efikasnost i izolaciju stambenih jedinica, ali i razvoj regionalne železničke infrastrukture kao efikasnog i održivog prevoza“, rekao je Veselinović.

(Beta, Foto: NDMBGD)