Skip to main content

NDNV-ov dokumentarni film „Ide gas“ biće prikazan na televiziji N1

Info 10. mar 2022.
2 min čitanja

Viševekovni mit o velikom prijateljstvu Srbije i Rusije, prožet zajedničkim slovenskim, pravoslavnim i jezičkim nasleđem, rezultovao je početkom novog milenijuma potpisivanjem energetskog sporazuma dveju zemalja. Rusija je danas jedan od najvećih dobavljača prirodnih resursa u Srbiji, od čega ispunjava čak 80 odsto godišnjih potreba ove zemlje za prirodnim gasom.

Najveći uticaj Rusija u Srbiji ima u državnoj kompaniji Srbijagas, koje se od osnivanja 2005. u potpunosti oslaganja na uvoz i distribuciju ruskog gasa. Najveći posrednik u tom poslu svakako je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, ujedno zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS), vodeće stranke za prikupljanje ruskih glasova u Srbiji.

Srbijagas je jedini snabdevač gasom na tržištu Srbije, a manji prodavci gasa po unutrašnjosti ustvari su bili preprodavci Srbijagasa. Vremenom je mnoga takva preduzeća usled ogromnih dugova preuzeo Srbijagas. I dok je privreda gomilala svoje dugove prema Srbijagasu tom javnom preduzeću su rasli dugovi prema Gazpromu. Srbijagas se zadužio kod Gasproma za neplaćeni gas za više od milijardu evra, a kao i uvek do tada država je na sebe preuzela servisiranje dugova.

Iako je u međuvremenu postala zemlja kandidat za pristupanje Evropskoj uniji devirsifikacija gasnog sektora u Srbiji nije završena. Srbijagas je u taj posao zakoračio 2015. osnovanjem preduzeća Transportgas i Distribucijegas – oba sa stopostotnim vlasništvom Srbijagasa. U Energetskoj zajednici smatraju da Srbija godinama krši ne samo pravila Evropske unije, već i sopstvene zakone. U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. navodi se da Srbijagas sprečava pristup drugim akterima na tržištu gasa te da je čak 95 odsto transportne gasovodne mreže u Srbiji u vlasništvu Srbijagasa.

Koje su zloupotrebe ostale van radara nadležnih organa, zašto odgovorni za otkrivene kriminalne radnje nisu kažnjeni i u kojoj meri država štiti Srbijagas i Dušana Bajatovića – pogledajte u dokumentarnom filmu “Ide gas“.

U subotu od 20 sati na TV N1.

(N1)