Skip to main content

Navigator srušenog ruskog aviona bio pijan

Planeta 19. сеп 2011.
< 1 min čitanja

Navigator aviona „tupoljev 134“ koji se u junu srušio pri sletanju na severozapadu Rusije bio je pijan, navodi se u izveštaju zvanične istrage ove katastrofe u kojoj je poginulo 47 ljudi, objavljenom danas.

Avion je pao na autoput blizu aerodroma Petrozavodsk.

Među faktorima koji su doprineli padu aviona u izveštaju se navodi loša interakcija među članovima posade tokom sletanja, što se ogledalo u tome da je kapetan aviona bio podređen navigatoru koji je bio u „slabijem opijenom stanju“.

Analiza je utvrdila blagi stupanj pijanstva kod navigatora, kod koga je nađeno 0,81 odsto alkohola u krvi, navodi se u izveštaju Međudržavnog komiteta za avijaciju, zaduženog za istrage.

Avion koji je pokušavao da sleti pri lošem vremenu i lošoj vidljivosti zakačio je drveće i zatim je pao na put pored aerodroma.

Direktan uzrok nesreće, piše u izveštaju, je to što posada nije odlučila da okrene avion i napravi drugi pokušaj sletanja i što se avion spustio ispod najniže bezbedne visine a nije bilo vizuelnog kontakta sa zemljom. Kao rezultat avion je naleteo na drveće i na
zemlju.

Avion kompanija Ruser (Rusair) TU-134, koji je leto iz Moskve srušio se blizu aerodroma u Petrozavodsku 21. juna. U avionu su bile 52 osobe, njih 47 je poginulo a petoro je teško povređeno u udesu.

(Beta-AFP)