Skip to main content

Navaljni optužio zatvorske čuvare da ga muče lišavanjem sna

Planeta 25. mar 2021.
< 1 min čitanja

Ruski opozicionar Aleksej Navalni optužio je zatvorske čuvare da ga muče lišavanjem sna, navodi se u žalbi upućenoj ruskim bezbednosnim službama, objavljeno je na sajtu Navaljnog.

Čuvari „me lišavaju sna, to je faktički pribegavanje mučenju putem lišavanja sna“, napisao je Navaljni i dodao da ga oni noću bude osam puta.

U drugom zvaničnom zahtevu upućenom zatvorskoj administraciji i generalnom tužilaštvu, Navaljni, koji je prošlog avgusta pretrpeo pokušaj trovanja nervnim agensom, traži lečenje, dok njegove pristalice tvrde da mu se zdravstveno stanje pogoršava.

Njegova braniteljka Olga Mihajlova izjavila je da Navaljni ima jake bolove u leđima i desnoj nozi i dodala da se plaši za život i zdravlje svog klijenta. Mihajlova je rekla da Navaljni za sada samo prima antiinflamatorne lekove i da je dobio neke masti.

Dodala je da je uzaludno četiri nedelje pokušavala da svom klijentu prenese „normalne lekove“ i da ga pregleda lekar koji nije zatvorski.

Navaljni se nalazi u kaznenoj koloniji u Pokrovu, oko 100 kilometara istočno od Moskve, gde izdržava zatvorsku kaznu od dve i po godine zatvorske kazne.

(Beta)