Skip to main content

Naučni skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću kod Obrovca 

Info 19. avg 2018.
< 1 min čitanja

Tradicionalni, 11. po redu, međunarodni naučni skup koji se ove godine organizuje pod nazivom „Srpsko-hrvatski odnosi u 20. veku“ biće održan u mestu Golubić kod Obrovca, u Hrvatskoj, od 20. do 25. avgusta, najavili su organizatori iz Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

Tema ovogodišnjeg skupa su srpsko-hrvatski odnosi od stvaranja Jugoslavije do danas (1918–2018), a glavna sesija skupa, na kojoj će učestvovati naučnici iz regiona i politički predstavnici manjinskih stranaka iz Hrvatske i Srbije, biće održana 23.avgusta u mesnoj školi u Golubiću.

Biće reči o dominantnim državnim narativima i kulturi sećanja u Srbiji i Hrvatskoj, a tema će biti i privredni oporavak ruralnih povratničkih sredina.

Direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje Darko Gavrilović rekao je za Autonomiju da je sto godina srpsko-hrvatskih odnosa isto kao „sto godina samoće u srcu mržnje dva naroda“.

„Tek povremeni dobri odnosi obasjavali su svetlost razuma koji je upozoravao da sve dok nas vode ostrašćeni, samoživi, društveno i državno nesposobni političari ne možemo da odnose Srba i Hrvata nazovemo dobrima. Dominantni državni narativi kojima obe države izbeljuju svoju prošlost tako da saradnici okupatora dobijaju nevin imidž, da su za sve nevolje u prošlosti krivci sa druge strane granice i dalje nabacuju težak talog zla u svet kulture sećanja“, kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, zbog toga kultura sećanja „postaje (ne)kultura sećanja i zloupotrebljava se besramno, od obeležavanja pobeda do poraza u ratovima koji su na užasan način obeležili 20.vek“.

(Autonomija)