Skip to main content

Nataša Kandić: Ima li šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločinaca?

Građani 16. јул 2023.
2 min čitanja

"Čitava država dovedena u opasnost da bude tretirana kao sklonište za privrženike ratnih zločina, odnosno kao sigurna kuća za one koji veličaju ratne zločine"

Povodom vesti da će na poziv direktora BIA Aleksandra Vulina dve studentkinje iz Sarajeva, koje su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici na društvenim mrežama veličale zločine i osuđene zločince, nastaviti studije na Akademiji za nacionalnu bezbednost u Beogradu, osnivačica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić upitala je da li ima šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločinaca.

U svojoj objavi na Tviteru, Kandić je konstatovala da “to što je direktor BIA nagradio dve studentkinje za veličanje osuđenog za genocid je u skladu sa stavovima vlasti i 99 odsto opozicije u Republici Srbiji”.

Na kraju je upitala: „Ima li šanse za proteste protiv podrške i veličanja ratnih zločinaca?“

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, u izjavi za Danas kazala je da je sa političke tačke gledišta, ovaj potez gest bez presedana kojim se, navela je, čitava država dovodi u opasnost da bude tretirana kao sklonište za privrženike ratnih zločina, odnosno kao sigurna kuća za one koji veličaju ratne zločine.

Podseća da presuda Haškog tribunala ne važi samo u BiH, već i za Republiku Srbiju, koja je donela zakon o saradnji sa Tribunalom i prihvatila nadležnosti tog suda.

Aleksandar Olenik, samostalni narodni poslanik sa liste „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ i advokat, kaže za Danas ogađaj još jedan dokaz da se u današnjoj Srbiji zločin isplati.

Na nama građanima Srbije je da mi sankcionišemo Vulina, a ne neko drugi u naše ime. I ne samo Vulina, nego sve one koji hvale i podstiču zločine i nagrađuju novčano one koji zločine vrše“, zaključuje Olenik.

Povodom informacije da će dvema studentkinjama biti dodeljene stipendije za nastavak studija u Beogradu na Tviteru su se oglasile i Majke Srebrenice, poručivši da je takav potez sraman.

„Srbija je studentice koje su veličale ratnog zločinca Mladića nagradila stipendijom i nastavkom studija u Beogradu. Kada veličate ubice i koljače u Srbiji bivate nagrađani. Sramno!“, piše u objavi na Tviter nalogu ove bosanskohercegovačke nevladine organizacija koja okuplja preživele i članove porodica ubijenih i nestalih 1995. godine, tokom pada Srebrenice i Žepe.

(Danas, Foto: MC)