Skip to main content

‘Nastup predsednika opštine Nikšić vraća Crnu Goru u mračno doba fašizma’

Jugoslavija 15. јан 2023.
2 min čitanja

"Brzina kojom se kancer fašizma širi Crnom Gorom preti da metastazira"


Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i nekoliko političkih stranka oštro su reagovali nakon što su pojedini mediji u Crnoj Gori preneli da je predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević na proslavi Nove godine po julijanskom kalendaru pevao pesmu koja vređa građane islamske veroispovesti.

Fejzić je povodom snimka na kojem Kovačević peva pesmu čiji se stihovi tumače kao poziv na ubijanje građana islamske vere, upitao da li postoji tužilaštvo i šta je sa govorom mržnje.

„Kako to imamo ovoliko mržnje? Ima li tužilaštva i šta je sa govorom mržnje? Ovo moje nije politika, ovo nije ni borba za pristojan život ovo je borba za goli opstanak“, napisao je Fejzić na Tviteru.

Lider Bošnjačke stranke i potpredsednik vlade Ervin Ibrahimović kazao je da brzina kojom se kancer fašizma širi Crnom Gorom preti da metastazira i proguta ono što je do juče bila građanska Crna Gora.

Dodao je da je Crna Gora bila primer multietičnosti i tolerancije, lider evropskih integracija i civilizacijskih vrednosti, a da najnoviji događaji prete da vrate Crnu Goru u mračno doba fašizma, bežanja i zločina.

Pozvao je lidere svih partija u Crnoj Gori i sve građane, posebno „slobodarskog i antifašističkog Nikšića“, da osude skandalozno ponašanje predsednika te opštine.

„Ovo je Nikšić i Crna Gora na koju se nikada nećemo navići i na koju nećemo pristati“, poručio je Ibrahimović.

Iz vladajućeg Građanskog pokreta URA poručili su da je savremena Crna Gora građansko, multikulturalno, multikonfesionalno i evropsko društvo u kojem nema mesta mržnji i podelama, niti prostora za retrogradne politike.

Ta stranka poručila je da oni koji žive u svetu guslarskih pripeva i to koriste kao relevantnu temu za javno polemisanje, posebno ako je reč o javnim funkcionerima, nemaju dodirnih tačaka sa realnošću niti bilo kakvo rešenje za savremeni trenutak.

„Takvi politički akteri su odavno društvu poznati kao anahroni, bezidejni i delovi istog problema. Na svu sreću njihove politike nikada neće biti opšte prihvaćene a javno polemisanje o ovakvim temama smešno je za aktuelni trenutak u kojem živimo“, objavili su iz te stranke na Tviteru.

Potpredsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Adis Balota kazao je da je građanska Crna Gora one poput Kovačevića „znala da prepozna“ i da ih postavi na „zasluženo mesto u svojoj istoriji“.

Balota je poručio predsedniku opštine Nikšić da je njemu i sličnima dozvoljeno da pevaju fašističke pesme, jer da nije, bili bi na sudu zbog širenja mržnje.

„Ne možeš nam četničkim pjesmama promeniti mišljenje o slobodarskom Nikšiću, jer te je trenutno palo da pevaš što ti je na srcu i to nas ne čudi. Mi ćemo se boriti da niko ne kuka i ne leleče u Crnoj Gori, a ti pevaj kada bolje ne znaš. Građanska Crna Gora je takve znala da prepozna i da postavi na zasluženo mesto u svojoj istoriji“, saopštio je Balota.

Član Predsedništva Socijaldemokrata (SD) Onur Babaić saopštio je da ponašanje Kovačevića zavređuje osudu svih društvenih činilaca.

Ranije je reagovala Demokratska partija socijalista koja je navela da je Kovačević nastavio da „besramno udara na građanske temelje Crne Gore“.

(Beta, foto: Antena M)