Skip to main content

Nastavljaju se demonstracije u Iranu

Planeta 08. okt 2022.
< 1 min čitanja

Demonstracije protiv vlasti izbile i su na nekoliko lokacija širom Irana dok su najmanje dve osobe poginule u najdužim protestima koji ulaze u četvrtu nedelju.

Učesnici marša uzvikivali su antivladine slogane i mahali maramama u znak odbacivanja prinudnih verskih pravila oblačenja.

U nekim oblastima, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na komercijalni štrajk ili da zaštite svoju robu štete.

Protesti su izbili 17. septembra, nakon sahrane 22-godišnje Mahse Amini, Kurdkinje koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral.

Amini je privedena zbog navodnog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja za žene.

Od tada su se protesti proširili širom zemlje i ispraćeni žestokim obračunima, u kojima je, kako se procenjuje, ubijeno na desetine, a stotine uhapšeno.

U gradu Sanandaj u severnom regionu gde je većinsko stanovništvo kurdsko, jedan muškarac je ubijen u danas dok je vozio automobil glavnim putem, saopštili su monitori za ljudska prava.

Kurdistanska mreža za ljudska prava sa sedištem u Francuskoj i Organizacija za ljudska prava Hengav saopštile su da je muškarac upucan nakon što je trubio bezbednosnim snagama stacioniranim na ulici.

Drugi demonstrant je ubijen nakon što su snage bezbednosti ispalile hice kako bi rasterale masu u gradu, a 10 demonstranata je ranjeno, saopštili su oni.

(Beta)