Skip to main content

Narodni pokret Srbije: Nakon tribine Miroslava Aleksića, nacističke poruke na kući opozicionog aktiviste romske nacionalnosti

Info 21. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Slični incidenti su se već dešavali, a policija nije utvrdila počinioce ovih dela"

„Treći put za manje od godinu dana, naš sugrađanin i opozicioni aktivista romske nacionalnosti žrtva je surovih pretnji i morbidnih pokušaja zastrašivanja“, saopštio je Narodni pokret Srbije – Leskovac.

Na njegovoj kući, kako se navodi u saopštenju, nakon tribine Miroslava Aleksića u Leskovcu, ispisani su nacistički simboli i poruka jezive sadržine: “Smrt Ciganima”.

„Slični incidenti su se već dešavali, a policija nije utvrdila počinioce ovih dela. Narodni pokret Srbije nije se do sada oglašavao u javnosti povodom ovoga jer je postojala mogućnost da incidenti predstavljaju izolovane napade opskurnih pojedinaca. Međutim, kako se izbori približavaju, dešava se i to da incidenti postaju sve učestaliji i sve suroviji, a povezanost vladajućih struktura s njima sve očiglednija, imajući u vidu tajming, a i stilske odlike poslatih poruka. Naši sugrađani nisu rasisti i morbidne pretnje se ovde ne tolerišu, stoga nije teško zaključiti da je napad organizovan i politički motivisan“, naveli su.

Postavili su pitanja „ko se to i zbog čega služi najgnusnijim sredstvima upućivanja teških pretnji opozicionim odborničkim kandidatima“ i „da li se nekome možda zadrmala fotelja“.

„I ako je za nekoga pretnja smrću ispisana na porodičnoj kući poštenog čoveka dobar ‘fazon’ za političku kampanju, za nas i sve normalne ljude ovog grada – nije i nikada neće biti! Pogotovo ne u zemlji u kojoj je jedan trinaestogodišnjak mučki ubijen od strane neonacista, samo zbog toga što je Rom. A Srbija pamti. Vaše pretnje nas ne mogu uplašiti. Možete da ižvrljate sve naše kuće, kuće svih stanovnika ovog lepog grada – kuće u kojima vi i takvi nalik vama nikada neće biti dobrodošli. Jasno nam je da je bolno prihvatiti da vas vaši sugrađani ne vole. Ali, prema svecu i tropar“, naveo je Narodni pokret Srbije u saopštenju.

(N1, foto: Narodni pokret Srbije)