Skip to main content

NS traži od zaštitnika građana vanrednu kontrolu i nadzor nad BIA zbog mučenja Katića

Info 06. okt 2021.
2 min čitanja

Pravni tim Narodne stranke podneo je zaštitniku građana Zoranu Pašaliću pritužbu na rad Bezbednosno-informativne agencije (BIA), njenih čelnika Bratislava Gašića i Marka Parezanovića, kao i trojice službenika Agencije, koji su protivzakonito lišili slobode i četiri sata tukli i mučili člana Narodne stranke Konstantina Katića, izjavio je danas član tog tima, advokat Miloš Pavlović.

“Od Zaštitnika građana zahtevamo da odmah i bez odlaganja, primenom odgovarajućih odredaba Zakona o BIA i Zakona o zaštitniku građana, obavi vanrednu kontrolu i nadzor nad radom Agencije i njenih službenika, a povodom mučenja Katića, i da o tome sačini izveštaj vezano za slučaj otmice i mučenja člana Narodne stranke Konstantina Katića i da o tome sačini izveštaj koji će predstaviti javnosti”, rekao je Pavlović, koji zastupa Katića.

Kako je saopštila Narodna stranka, Pavlović je pozvao sve građane koji su iz političkih razloga proživeli “takvu ili slične neprijatnosti od službi bezbednosti” da se jave Narodnoj kancelariji Narodne stranke zbog pokretanja postupaka i zaštite njihovih prava.

On je podsetio da su agenti BIA u nedelju, 26. septembra protivzakonito lišili slobode, tukli, mučili i fizički i psihički se iživljavali nad Katićem, jer su sumnjali da je objavio tvit u kojem se vređa predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Zato smo smo protiv čelnika BIA i tri NN lica podneli krivičnu prijavu u zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, nesavestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode”, kazao je Pavlović.

On je dodao da su “prinuđeni na tako grubo kršenje zakona”, kako bi stali u zaštitu ne samo Katića, nego i svih građana koji su proživeli istu torturu, a koji to nisu prijavili ili nisu smeli da iznesu u javnost.

Pavlović je naveo da mučenje Katića od agenata BIA predstavlja samo jedan u nizu dokaza da ta Agencija ne obavlja svoju zakonsku dužnost i ne štiti interese države, što je definisano zakonom, već kao pretorijanska garda isključivo štiti samo interese porodice predsednika Srbije i predstavlja njegovu privatnu agenciju koju plaćaju svi građani – dok je Vučić koristi za razračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

“Zaposleni u BIA su, prema pravosnažnim sudskim presudama, učestvovali u najtežim krivičnim delima od ubistva bivšeg predsednika i premijera Srbije, opozicionih lidera, novinara, i zato ne možemo da se otrgnemo utisku da se taj modus operandi ponavlja i u tokom Vučićeve”, rekao je Pavlović.

(Beta)