Skip to main content

Naloženo uklanjanje crnogorske spomen-ploče hrvatskim žrtvama u logoru Morinj

Jugoslavija 18. okt 2022.
< 1 min čitanja

Spomen-ploča na bivšem logoru Morinj u Kotoru, koja je posvećena hrvatskim civilima i braniocima koji su tu bili zatočeni tokom opsade Dubrovnika 1991. godine, mogla bi da bude uklonjena po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, prenose crnogorski mediji.

Ta Uprava je naložila Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spomen-ploču na objektu nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, pod obrazloženjem da nisu ispunjeni zakonski uslovi za postavljanje spomen-ploče.

Spomen-ploču u logoru Morinj otkrili su 10. oktobra ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Logor Morinj je bila nekadašnja kasarna JNA koja je pretvorena u sabirni centar zarobljenika uglavnom Hrvata sa područja Dubrovnika tokom 1991. i 1992. gde su isleđivani i zlostavljani.

U rešenju o uklanjanju spomen-ploče, Uprava za inspekcijske poslove je konstatovala da „nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka“, objavile su „Vijesti“.

Odmah po otkrivanju spomen-ploče u Morinju, deo političke javnosti je osporio taj čin tvrdeći da je prekršen Zakon o spomen-obeležjima.

Viši sud u Podgorici je 2013. utvrdio odgovornost četiri osobe za ratne zločine nad zatvorenicima u Morinju, a 2014. je Apelacioni sud Crne Gore potvrdio i učinio pravosnažnom.

Presudom je utvrđeno da su u Sabirnom centru Morinj zatvorenici bili izloženi fizičkom zlostavljanju, konstatujući da je vladala atmosfera terora i straha za goli život kome su oštećeni bili neprestano izloženi.

(Danas, Foto: Gradski.me)