Skip to main content

Nakon pisanja VOICE-a inspekcija naložila rušenje nezakonito izgrađene farme svinja u stambenoj zoni Rume

Vojvodina 15. апр 2022.
3 min čitanja

Na pritužbe građana institucije su se prethodno oglušile

Građevinski inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove u Rumi naložio je vlasniku farme u stambenom naselju Aerodrom u tom gradu da obustavi sve radove na objektima farme i poruši rekonstruisanu zgradu poljoprivrede. Rešenje je doneto 4. aprila nakon pisanja Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) o pritužbama građana Rume na koje su se institucije prethodno oglušile.

Između stambenih objekata u naselju Aerodrom u Rumi tokom proteklih meseci rekonstruisani su objekti nekadašnjeg poljoprivrednog gazdinstva, ali i dograđivani novi, za potrebe farme svinja velikog kapaciteta: 18.000 prasića, 600 krmača i 25 nerasta, o čemu je pisao VOICE.  

Meštani su se obraćali različitim inspekcijama, ukazujući na očigledno kršenje Zakona o planiranju i izgradnji objekata, Pravilnika o registraciji farme i Prostornog plana Opštine Ruma. Međutim, prema rečima vlasnika farme Dušana Jankovića, inspekcije koje su izašle na teren “nisu utvrdile bilo kakve nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju farme”, dok je rukovoditeljka inspekcijskih službi Rume, Miroslava Paunić, tvrdila da bilo kakve dozvole za gradnju i rekonstrukciju objekata na farmi nisu potrebne jer je građevinski inspektor, koji je inspekcijski nadzor obavio 23. februara ove godine, zaključio da se tamo “ne izvode nikakvi građevinski radovi na objektima farme”. Iako smo tražili, kopiju zapisnika nikada nismo dobili.

Pošto su ovakvo postupanje opštinskih službi doživeli kao “vređanje zdravog razuma”, meštani su se okrenuli traženju rešenja na drugom mestu – u pokrajinskim institucijama, i to ne samo zbog bespravnog osnivanja i razvijanja farme svinja u okvirima naselja. Naime, pretnja njihovom zdravlju zbog mogućeg zagađenja podzemnih a time i bunarskih voda, kao i degradacija životne sredine izazvana istakanjem tečnog stajnjaka na njive i u kanale za navodnjavanje, dodatno su motivisali ove ljude da ne odustanu od očekivanja da pravna država “konačno profunkcioniše”.

Nakon što je inspektorka iz “Voda Vojvodine” na delu zatekla radnika sa farme u momentu kada je istakao stajnjak u irigacioni kanal, građevinski inspektor je ponovo posetio farmu, ali sada po nalogu koji je stigao iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Ovog puta je zaključak inspektora bio drugačiji: utvrdio je da je vlasnik farme i investitor Dušan Janković, bez prethodno pribavljene građevinske dozvole, izvršio određenu količinu radova na “rekonstrukciji i dogradnji zgrade poljoprivrede”.

Investitoru je naloženo da obustavi sve započete građevinske radove, i da “ukloni – poruši rekonstruisanu zgradu poljoprivrede, maksimalnih dimenzija 20 x 17 metara, plus 75 x 6 metara, i dograđenog dela 17 x 17,5 metara, spratnosti P+0”.

Rešenje o uklanjanju se odnosi i na delove objekta koji su nastali “nakon sastavljanja zabeležbe i čine jednu građevinsku celinu”.

Rok za uklanjanje bespravno rekonstruisanih i izgrađenih objekata je 30 dana od prijema inspekcijskog rešenja.

Da bi pravna država zaista profunkcionisala potrebno je da, shodno ovom rešenju, navedeni objekti budu porušeni, ali i da Rešenje o upisu ovih objekata u registar objekata bude poništeno, što je ključno u slučaju ove farme koja je nikla u stambenoj zoni.  

Naime, kod osnivanja farme za upis u registar objekata podnosi se zahtev Upravi za veterinu. Zahtev postoji u vidu obrasca čijim potpisivanjem potvrđujete da su uneti podaci tačni i da su ispunjeni uslovi za obavljanje navedene delatnosti. I to je sve! Jer, Veterinarska inspekcija ne proverava ispunjenost veterinarsko-sanitarnih i drugih propisanih uslova pre nego što izda rešenje o upisu u regsitar objekata, već to čini “u skladu sa planom službenih kontrola”.

Gordana Momčilović Ilić (VOICE)