Skip to main content

Nakon dvije godine iza rešetaka Navaljni ‘vjeruje da će mrak nestati’

Planeta 17. jan 2023.
2 min čitanja

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, obilježavajući drugu godišnjicu svog zatvaranja po optužbama za koje se široko vjeruje da su politički motivirane, kaže da se i dalje nada da će “lopovi” koji pokušavaju ukrasti zemlju od njenih građana propasti i biti smijenjeni sa vlasti.

Navaljni je objavio izjavu na svojim nalozima na društvenim mrežama 17. januara, tačno dvije godine nakon što je uhapšen po dolasku iz Njemačke gdje je liječen od trovanja onim što su evropske laboratorije zaključile da je sovjetski nervni agens sličan Novičoku, rekavši “našu jadnu domovinu treba spasiti”.

“Ona je opljačkana, ranjena, uvučena u agresivni rat (protiv Ukrajine) i pretvorena u zatvor koji vode najnepošteniji i najvarljiviji zlikovci. Bilo kakav stav protiv ove bande, čak i simboličan koji je za mene moguć u mojoj sadašnjoj ograničenoj situaciji je važan”, navodi se u objavi Navaljnog.

“Kao što sam rekao prije dvije godine, a i sada kažem – Rusija je moja zemlja… Neću im dati svoju državu i vjerujem da će mrak nestati… A ima nas mnogo, sigurno, mnogo više od korumpiranih sudija, lažljivih propagandista i lopova iz Kremlja.”

Navaljni, koji je doživio gotovo smrtonosno trovanje u augustu 2020. za koje krivi ruske sigurnosne operativce koji djeluju po nalogu predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je 17. januara 2021., a kasnije mu je izrečena zatvorska kazna od dvije i po godine zbog ranijeg kršenja uslovne slobode tokom njegovog oporavka u inostranstvu. Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost u trovanje Navaljnog.

Prvobitna osuda se široko smatra izmišljenim, politički motiviranim slučajem.

Zatim, u martu prošle godine, Navaljnom je izrečena devetogodišnja zatvorska kazna zbog optužbi za nepoštovanje i pronevjeru koju su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivirane.

Navaljnijeva fondacija za borbu protiv korupcije i njegova mreža regionalnih ureda proglašeni su “ekstremističkim” organizacijama i zabranjeni su nakon njegovog hapšenja.

Dan uoči godišnjice, grupa ruskih advokata je zatražila da se prekine “očigledno mučenje” kritičara Kremlja, koji se nalazi u kaznenoj samici u zatvoru u ruskoj oblasti Vladimir.

Apel, objavljen u obliku pisma na Telegram kanalu, pridružio se nedavnim pozivima grupe ruskih medicinskih profesionalaca da vlada prestane da “maltretira” Navaljnog, za kojeg se strahuje da je u pogoršanom zdravstvenom stanju.

(RSE, Foto: AP)