Skip to main content

Nagrada OEBS-a za ličnost godine za 2021. Vladimiri Dorčovoj-Valtnerovoj

Autonomija 17. дец 2021.
2 min čitanja

Misija OEBS-a u Srbiji uručila je nagradu za ličnost godine za 2021.: Vladimiri Dorčovoj-Valtnerovoj, osnivačici i glavnoj urednici Storyteller.rs iz Maglića, i volonteru Vatrogasni savez Požega.

Na svečanosti održanoj danas u Beogradu, odlikovani su i prošlogodišnji dobitnici Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama iz Kikinde, pošto je dodela nagrade prošle godine odložena zbog pandemije kovid 19.

„Ovom nagradom slave se građani Srbije koji doprinose promociji vrednosti i principa OEBS-a u zemlji, kao što su nediskriminacija, konsolidacija ljudskih prava, jednake mogućnosti i održive demokratske reforme, i fokusiraju se na unapređenje života pojedinaca i zajednica“, saopštila je ta organizacija.

Vladimira Dorčova-Valtnerova, osnivačica i glavni i odgovorni urednik Storyteller.rs, iz Maglića, odlikovana je za izuzetan uspeh u zalaganju za etičko novinarstvo i slobodu izražavanja, uključujući i jezike nacionalnih manjina, navodi se u u obrazloženju OEBS-a.

Dodaje se i da je Dorčova-Valtnerova 2021. godine radila sa Misijom OEBS-a na pitanjima koja se odnose na socio-ekonomski položaj novinara i medijskih radnika u Vojvodini, izazove medijskog izveštavanja na lokalnom nivou, korišćenje društvenih medija u promovisanju sajber bezbednosti i podizanju svesti o značaju javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina.

Foto: OSCE/Milan Obradović

Vladimira Dorčova Valtnerova je i urednica društvenih mreža Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

„Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega nagradu dobija za izuzetan angažman na unapređenju lokalne bezbednosti u partnerstvu sa institucijama Srbije, kao i za reagovanje u vanrednim situacijama. U 2021. godini, u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Požege, Misija OEBS-a se fokusirala na promociju inicijativa dobrovoljnog gašenja požara u lokalnim zajednicama širom Srbije“, navedeno je u saopštenju OEBS-a.

U obrazloženju za prošlogodišnje laureate navodi se da je Ivanka Jovanović, izvršna direktorka NOOIS-a, prepoznata po svom zalaganju za prava i zaštitu osoba sa invaliditetom u vanrednim situacijama, posebno u kontekstu pandemije COVID-19, a Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama, nagrađena je za doprinos bezbednosti žena i devojčica u kontekstu 20. godišnjice Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UNSCR) 1325 o ženama, miru i bezbednosti, obeležene 2020. godine.

(Autonomija)