Skip to main content

NADEŽDA MILENKOVIĆ: Petar Pan propo

Stav 04. dec 2023.
2 min čitanja

"Ovde nije problem ono što je problem, već ono za šta predsednik Srbije kaže da je problem. I obrnuto"

Vlast je odavno zrela za posmatranje, ali samo u vreme izbora i dobije zvanične posmatračke misije. Šta će videti i o čemu će izvestiti ove domaće misije znamo još od ranijih izbora. Malverzacije, krađe, ucene, mito, korupcija, nasilje… Strane misije će posmatrati isto, sigurno i videti isto, ali će izvestiti blaže i prikrivenije. Nije postignut očekivani napredak, zastupljenost nije u dovoljnoj meri a zatupljenost nije u prevelikoj meri i idemo dalje. Sve dalje od Evrope i sve bliže konačnom sporazumu, ali ne onom sa Evropskom unijom.

Izreka kaže da ako izgleda kao patka, ako se gega kao patka, gače kao patka, sigurno nije novinarska patka nego je istina. Naročito ako istraživački novinari još i naprave snimak na kojem se lepo vidi i čuje izvršenje krivičnog dela – evo ti pare na crno i organizuj glasanje za vlast. Nema prostora za teorije zavere, najjednostavnije rešenje je obično i tačno rešenje (u nauci poznato i kao Okamova britva). Ako sumnjate da vlast stoji iza nečega, onda vlast sigurno i stoji iza toga. Tim pre što predsednik Srbije uzme i najavi dešavanje. Lepo ga vidite kako diže ruku iz prve klupe i nestrpljivo dobacuje učiteljici: da kažem ja, da kažem ja, mada bi u svakom detektivskom romanu pisac izbegao tu scenu.

A kad smo već kod te scene (ne te nego one druge) jedino oni koji zagovaraju Vodite rat, a ne ljubav, mogu smisliti da će neki seks skandal ovde izazvati nepoverenje glasača. Pa ako nije naudilo javno masturbiranje narodnog poslanika većine u nekom „rialitiju“, podvođenje maloletnica za državne novce na lokalnim bunga-bunga žurkama, seksualno uznemiravanje i iživljavanje državnih službenika, zašto se baktati nekim snimkom opozicionara, pa još u jutarnjem programu uz „eminentne“ komentatore? Zaboga, čak je i porno Ćićolina izglasana za italijanski parlament, Berluskonija da i ne pominjem.

Ali ovde nije problem ono što je problem, već ono za šta predsednik Srbije kaže da je problem. I obrnuto, kad on kaže: rad kol centra nije kažnjiv, to onda i nije kažnjivo. Jeste protivzakonito kao i manje-više sve što ova vlast radi, samo – neće biti i kažnjeno. Osim možda na izborima.

Ma neće ni na izborima, jer je vlast krenula da okupira i poslednje nezagađene oaze ne bi li osigurala da oni koji nisu za nju i ne izađu na izbore. Nedorasli Tviteru, koji je i Obamu i Trampa izbacio u predsedničku orbitu (iako su ga sasvim drugačije koristili, jedan za ostvarivanje ličnog kontakta, drugi za ostvarivanje ličnih zloupotreba), krevelje se po TikToku kao izopačeni Petari Panovi. (Ili se kaže Petri Panovi? Petrovi? Pani? Petar Panovi?).

Samo, za razliku od književnog originala koji je mogao da poleti uz pomoć srećnih misli, ovi naši misle kako da unesreće sve druge jer im jedino to omogući da uzlete. Do svojih niskosti.

(Peščanik, karikatura: STUPS)