Skip to main content

Nacionalna ekološka asocijacija: Vazduh prekomerno zagađen

Info 01. јан 2023.
< 1 min čitanja

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) ocenila je da je, na osnovu podataka xEco, sistema vazduh u centralnoj Srbiji i Vojvodini u 2022. bio prekomerno zagađen.

Sistem xEco prikuplja podatke sa svih raspoloživih operativnih sistema za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Na prvom mestu gradova sa prekoračenjem suspendovanih PM 10 čestica je Užice sa 160 dana prekoračenja, Popovac sa 145, Valjevo sa 144 dana, Novi Pazar sa 141, a na petom mestu je Smederevo Radinac sa 128 dana.

Zbog prekoračenja broja srednjih časovnih koncentracija sumpor dioksida (SO2) u Boru je prekomerno zagađen vazduh, uz napomenu da topionica ne radi od maja.

Zbog prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija prizemog ozona (O3) od 100 mikrograma po kubnom metru prekomerno zagađen vazduh je bio i na Kopaoniku i Kameničkom Visu, ali i u Kragujevcu.

„Imajući sve to u vidu, prvi korak resornog ministarstva je promeniti Zakon o zaštiti vazduha u najkraćem roku, kako bi se institucionalna analiza stanja kvaliteta vazduha za 2022. godinu izvršila na način prilagođen sprovođenju navedenog Programa zaštite vazduha i propadajućeg akcionog plana“, navodi se u saopštenju NEA.

(FoNet, Foto: Pixabay)