Skip to main content

Na protestu najavljen put opozicije po Srbiji, Milivojević simbolično bacio jaram

Info 23. сеп 2023.
2 min čitanja

"Sledeće okupljanje će biti u Nišu, a potom u Novom Sadu"

Protest „Srbija protiv nasilja“ održan je večeras u Beogradu 21. put, a na njemu su p prvi put govorili i predstavnici pojedinih opozicionih političkih partija.

Protest je počeo ispred Skupštine Srbije, a završen je ispred zgrade RTS-a, gde su demonstranti uzvikivali “Ostavke!” i „Pustite nas uživo!“ Demonstranti su tokom protesta uzvikivali i „Vučiću, odlazi!“

Na početku kolone, građani su nosili kartonske figure Aleksandra Vučića, Miloša Vučevića, Vladimira Orlića, Milenka Jovanova i Novaka Nedića.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je najavio put opozicije po Srbiji i priključivanje opozicije lokalnim protestima, dok je Srđan Milivojević iz Demokatske stranke na binu doneo jaram koji je bacio i direktno se obratio Aleksandru Vučiću da se “ne pravi gluv” i da se izbori održe pre 31. decembra.

„Dostojanstveni građani Srbije, pozivam vas da bacimo sramni jaram ropstva s naših vratova, da pokažemo tiraninu kako u Srbiji lako okovi postaju krila“, kazao je Milivojević i dodao: “Niko se ovde ne bori za vlast, već za slobodu”.

Jovanović Ćuta je rekao da je “Dogovor za pobedu” vrlo jednostavan, jer „dok nam gori kuća, nemamo vremena za političke programe“.

On je najavio da će sledeće okupljanje biti u Nišu, a potom u Novom Sadu, te da protesti „Srbija protiv nasilja“ kreću na put koji „mora da se završi pobedom“.

Pojedini političari nosili su majice na kojima je pisalo“Sloboda ili ništa“.

Pre njih obratili su se Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživaja (CEPRIS) i student beogradskog Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić i oboje su pozvali građane da imaju veru u opoziciju.

„Da bismo smenili diktatora nije dovoljno da budemo samo besni na njega, da smo samo protiv njega, potrebno je i da znamo za šta smo. Potrebno je da svoje nezadovoljstvo pretočimo u podršku političkim partijama jer se to radi u demokratskim društvima“, poručio je Cicvarić.

Jelena Mihajlović iz Pećinaca, čija su deca godinu dana bila isključena iz vrtića, poručila je u emotivnom obraćanju da je došlo vreme za “veliko čišćenje Srbije od svog đubreta koje se nakupilo” od početka vladavine Aleksandra Vučića.

“Uništili ste sve čega ste se dotakli, ali decu vam ne praštamo“, poručila je ona.

(Autonomija/N1)