Skip to main content

Na izborima u Crnoj Gori PES 26 odsto koalicija oko DPS-a 23, dobar rezultat manjinskih stranaka

Jugoslavija 11. jun 2023.
< 1 min čitanja

Znatno manja izlaznost građana u odnosu na ranije izborne cikluse

Na prevremenim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glavni favorit, Pokret Evropa sad (PES), osvojio je 26,1 odsto glasova, dok je na drugom mestu “Zajedno”, koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, sa 23 odsto glasova, preliminarni su rezultati izbora koje je saopštio Centar za demokratsku tranziciju.

Izbore je obeležio i dobar rezultat manjinskih partija, preneo je podgorički portal Antena M.

Koalicija prosrpskih partija “Za budućnost Crne Gore” (Milan Knežević i Andrija Mandić) osvojila je 15,1 odsto glasova, koalicija “Hrabro se bori” (Aleksa Bečić i Dritan Abazović) 12,8 odsto, Bošnjačka stranka 6,9 odsto, Socijaldemokratska partija 2,9 odsto, koja je na ivici izbornog cenzusa koji iznosi tri odsto.

Od manjinskih partija, prema sadašnjim predikcijama, Bošnjačka stranka će imati šest mandata, Albanski forum dva, Albanska alijansa jedan i Hrvatska građanska inicijativa jedan.

Parlament Crne Gore ima 78 poslaničkih mesta.

Izbore je obeležila znatno manja izlaznost građana u odnosu na ranije izborne cikluse, 56, 4 odsto. Poređenja radi, u drugom krugu predsedničkih izbora ove godine odziv birača je bio 70 odsto, na parlamentarnim izborima avgusta 2020. godine 76,6 odsto, a na izborima za Skupštinu Crne Gore 2016. godine 73,3 odsto.

(Autonomija, foto: Pixabay)