Skip to main content

Muzej u Aušvicu uzalud upozorio Ilona Maska da je njegov trogodišnji sin mali za drastične prizore u bivšem logoru

Planeta 23. jan 2024.
2 min čitanja

Ilon Mask najveće stratište Jevreja iz vremena Holokausta rezgledao s trogodišnjim dečkićem i nosio ga na ramenima kao da su u Diznilendu

Muzej bivšeg nemačkog logora Aušvic-Birkenau uzalud je američkog milijardera Ilona Maska upozorio da je njegov trogodišnji sin koga je doveo suviše mali da razgleda nekadašnju najveću fabriku smrti koju je Hitlerova Nemačka podigla u okupiranoj Poljskoj.

„Muzej ne preporučuje da logor posećuju deca mlađa od 14 godina. Ipak, odluka je na roditeljima i starateljima. Osoblje muzeja pred početak razgledanja upozorava odrasle na specifičnu prirodu tog mesta i da ta poseta može biti mučna za mlade. Taj razgovor obavljen je i prilikom ove posete“, saopštio je danas portparol Muzeja u Aušvicu Bartoš Bartizel.

To što je Ilon Mask najveće stratište Jevreja iz vremena Holokausta razgledao s trogodišnjim dečkićem i nosio ga na ramenima kao da su u Diznilendu, izazvalo je mnoštvo oštrih komentara na društvenim mrežama, a neki su pitali i kako je to dozvolilo osoblje Muzeja Aušvic.

Iako je i na sajtu Aušvica zvanično upozorenje da se ne preporučuje dolazak dece mlađe od 14 godina, deo komentara branio je odluku Maska.

Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla i Spejs X i vlasnik društvene mreže X (ranije Tviter), u Poljsku je doputovao na poziv Evropskog udruženja Jevreja na simpozijum o antisemitizmu na internetu, održan u Krakovu u ponedeljak.

Pozivu se odazvao posle lavine optužbi da se na mreži X šire antisemitski sadžaji i oštrih komentara njegove poruke u kojoj se prošle jeseni složio sa anonimnim komentarom da jevrejske zajednice šire mržnju prema belcima i da su odgovorne za „horde manjina“ koje „preplavljuju“ SAD.

Kasnije se ogradio da je ta poruka bila jedna od najglupljih koje je objavio i prihvatio je poziv rabina Menahema Margolina koji je na čelu Evropskog udruženja Jevreja da poseti logor i lično vidi razmere Holokausta.

Na simpozijumu je Ilon Mask branio svoju društvenu mrežu: da na njoj navodno ima najmanje antisemitskih sadržaja i da tu cveta sloboda govora.

„Neobično je tužno i tragično šta su jedni ljudi učinili drugim ljudima. Da smo tada imali društvene mreže, to ne bi moglo da se dogodi“, procenio je Mask na simpozijumu govoreći o svojim utiscima posle razgledanja logora.

Nemačka je u okupiranoj Poljskoj logor u Ašuvicu podigla prvobitno za Poljake, ali kasnije su gasne komore postale centralno mesto sprovođenja nacističkog monstruoznog plana likvidacije evropskih Jevreja.

Tokom Drugog svetskog rata u logoru Aušvic-Birkenau pobijeno je ili umrlo od neljudskih uslova oko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, kao i Roma i Sinta, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

(Beta, foto: Pixabay)