Skip to main content

Muskov X je najveći izvor lažnih vesti, kaže zvaničnica EU

Planeta 26. сеп 2023.
2 min čitanja

"Ruska operacija dezinformisanja je oružje masovne manipulacije vredno više miliona evra koje je usmereno kako na Ruse, tako i na Evropljane i ostatak sveta"

Visoka zvaničnica Evropske unije rekla je u utorak, 26. septembra, da je društvena mreža Iks (X), ranije poznata kao Tviter, najveći izvor lažnih vesti i pozvala vlasnika Ilona Maska (Elon Musk) da poštuje zakone ovog bloka koji imaju za cilj borbu protiv dezinformacija.

Uoči predstojećih izbora, Gugl, TikTok, Majkrosoft i Meta takođe imaju više posla u borbi protiv dezinformacija, od kojih veliki deo dolazi iz Rusije, koja koristi društvene medije za vođenje „rata ideja“ protiv demokratije, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova.

Ruska operacija dezinformisanja je „oružje masovne manipulacije vredno više miliona evra koje je usmereno kako na Ruse, tako i na Evropljane i ostatak sveta“, rekla je ona na konferenciji za novinare u Briselu.

S obzirom da su izbori zakazani u Slovačkoj i Poljskoj u narednim nedeljama, a za Evropski parlament sledeće godine, velike onlajn platforme moraju da se pozabave rizikom od mešanja, istakla je Jurova.

Kremlj i drugi zlonamerni akteri „pokušaće da iskoriste dizajn platformi za manipulaciju“, rekla je potpredsednica Evropske komisije.

Ona je dala ažurirane informacije o Kodeksu prakse dezinformisanja 27-člane EU iz 2022. Gugl, TikTok, Majkrosoft i Meta kao krovna kompanija Fejsbuka i Instagrama su se prijavili na dobrovoljni kod prošle godine, ali je Tviter odustao nakon što je Mask kupio platformu.

„Iks je platforma sa najvećim odnosom lažnih ili dezinformacionih postova“, rekla je Jurova.

Na email upućen press službi kompanije za komentar, stigao je automatski generisani odgovor: „Zauzeti smo sada, molimo vas da se javite kasnije“.

Evropska komisija, izvršno telo Evropske Unije, objavila je studiju o šest onlajn platformi u Poljskoj, Slovačkoj i Španiji koja je otkrila da Tviter ima najviše dezinformacija i najveći omer aktera dezinformacija.

Jourova je upozorila Maska da „on nije van domašaja“ samo zato što je njegova kompanija nije deo kodeksa. Kod je ugrađen u striktini novi skup obaveznih evropskih propisa poznatih kao Zakon o digitalnim uslugama, koji najveće onlajn platforme, uključujući Iks, podvrgava najvišem nivou kontrole.

„Sada postoje obaveze koje daje strogi zakon, tako da je moja poruka za Tviter: ‘Morate da se pridržavate strogog zakona, a mi ćemo pratiti šta radite'“, rekla je Jurova.

Prema kodeksu, onlajn platforme su saglasne da se obavežu na mere koje imaju za cilj smanjenje dezinformacija i moraju redovno da podnose izveštaje.

Nakon podnošenja „osnovnih“ izveštaja, u utorak su objavljeni njihovi prvi šestomesečni pregledi u kojima se navodi kako ispunjavaju ta obećanja.

(AP / Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)