Skip to main content

Muratov prodao Nobelovu medalju za 103,5 miliona dolara, novac namenjen ukrajinskoj deci

Građani 21. jun 2022.
< 1 min čitanja

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 miliona dolara, a prikupljeni iznos bit će usmjeren na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, saopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions, prenosi Hina, pozivajući se na AFP i Reuters.

Muratov, glavni urednik lista Nova Gazeta i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom.

Posvetio ju je za šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svog rada.

‘Prilika da vas se čuje’

Nova Gazeta je objavila početkom marta da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kritivčnim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeni stav vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade “daje priliku da vas se čuje”.

“Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate”, dodao je ruski novinar, posebno istakavši “djecu u izbjegličkim porodicama”.

(AJB/Agencije)