Skip to main content

Mujanović: Režim u Beogradu želi da ugrozi BiH, Crnu Goru i Kosovo

Jugoslavija 23. апр 2024.
2 min čitanja

"Za region je veoma važna stvar i borba za demokratiju a protiv autokratije u Srbiji"

Politikolog Jasmin Mujanović iz SAD izjavio je da režim u Beogradu želi da ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, zbog čega su te tri zemlje “strateška kičma regiona Zapadnog Balkana”.

“Od pada Slobodana Miloševića pa do dolaska Aleksandra Vučića politika velike Srbije ili ‘srpskog sveta’ je ostala jedna te ista. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je isti onaj radikal kakav je bio i devedesetih godina prošlog vijeka, kada je bio najradikalniji član Srpske radikalne stranke”, ocenio je Mujanović na Cetinjskom forumu “Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazoovanje, bezbjednost”.

Prema njegovim rečima, to nije sukob između Srba i Albanaca, Srba i Bošnjaka i Srba i Crnogoraca, već sukob između srpskih nacionalista i “gotovo svih ostalih” političkih pokreta i naroda na Zapadnom Balkanu.

Mujanović je ocenio da je za region veoma važna stvar i borba za demokratiju a protiv autokratije u Srbiji.

Slovenački političar Roman Jakič ocenio je da ruski uticaj “potresa Evropu, od istoka ka zapadu”, zbog čega Evropa mora da mu se zajednički suprotstavi, takođe od istoka i zapada.

“Agresija Rusije nije samo protiv Ukrajine već i protiv cijelog Zapada”, ocenio je Jakič.

Novinarka iz Sarajeva Dženana Karup Druško ocenila je da se danas globalno može uočiti pojava “postfašizma” čiji je deo i desničarski populizam.

“Između ostalog, to je posljedica činjenice da je Zapad na Balkanu želio da završi priču pod svaku cijenu, po cijenu stabilokratije, a iznad principa pravde, istine, vladavine prava, ljudskih prava”, kazala je ona.

Ona je ocenila da je Srbija za Rusiju “idealan partner”.

“Rusija je dobila otvorena vrata u Srbiji da radi šta hoće. Rusija u Srbiji djeluje institucionalno. Ministarstvo odbrane Rusije je otvorilo kancelariju u Ministarstvu odbrane Srbije, u Srbiji postoji Ruski humanitarni centar, za koji znamo šta radi, i tako dalje”, kazala je Dženana Karup Druško.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Rusmir Mahmutćehajić ocenio je da je genocidna ideologija u region preživela i “možemo je čuti svakoga dana kako ona živi”.

Politički analitičar Ljubomir Filipović ocenio je danas da je u Crnoj Gori na delu verska radikalizacija, kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Sociolog Senadin Lavić ocenio je da je ideologija “srpskog sveta” zapravo “iracionalni, nemoralni i zločinački poduhvat ljudskog zla”.

“Zlo je pušteno na svjetlost dana. Vrhunac velikosrbijanskog nacionalizma su parola ‘Nož, žica, Srebrenica’, kao i tvrdnja da se ‘sa Muslimanima ne može živjeti’. To su fašističke parole”, rekao je Lavić.

(Autonomija)