Skip to main content

Mujagić i Avdić: Decu iz Novog Sada koja igraju uz “Ne volim te, Alija” odvesti do Srebrenice, Sarajeva, Prijedora…

Vojvodina 23. јун 2022.
< 1 min čitanja

Decu koja igraju uz “Ne volim te Alija, zato što si Balija” trebalo bi na ekskurziju povesti do Srebrenice, Sarajeva, Prijedora… Svako ima pravo da nekoga voli ili ne voli, ali problem nastaje kada vi deci počnete usađivati mržnju prema onima koje ne volite, ističu sagovornici Danasa iz BiH.

Pravnik Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš, i novinar portala Istraga.ba Avdo Avdić, komentarisali su za naš list incident koji se dogodio na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ u Novom Sadu kada je desetogodišnjoj deci puštena pesma „Ne volim te Alija, zato što si balija“.

U toj pesmi veličaju se ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi „bestrzajci“ i sve to u „voziću“ koji predvodi učiteljica.

Mujagić smtra da se svako treba zapitati kako bi se Srbi osećali da neko veliča genocid i zločine nad Srbima od strane režima NDH.

“Mene odavno ovakvi incidenti kao ovaj u Novom Sadu ne iznenađuju niti me pogađaju. Moja djeca znaju da svi Srbi nisu isti i odgojio sam ih tako da poštuju sve ljude, uprkos tome što je moj Kozarac, kao i skoro cijela Bosna, opustošen 1992-1995. Šteta što je baš riječ o Novom Sadu u kojem sam prije samo mjesec bio po prvi put u životu. Prelijep grad u kojem ima mjesta za sve… bar tako kažu”, ističe Mujagić.

Prema njegovom mišljenju, decu iz škole “Vasa Stajić” trebalo odvesti na ekskurziju do Srebrenice, Sarajeva, zatim za Kozarac i u obilazak bivših logora oko Prijedora.

“Ovako se prave budući zločinci i loši ljudi, a najmanje su ta djeca kriva”, naglašava Mujagić.

Avdić smatra da svako ima pravo da nekoga voli ili ne voli.

(Danas)